TOP
DIY

Gezonde traktaties voor een jarig kind

Tegenwoordig is het trakteren van snoepgoed vaak niet meer toegestaan op scholen. Ook in de serie De Luizenmoeder zie je de perenmuizen en ‘Minion-bananen’ voorbij komen. Om toch een leuke traktatie te kunnen maken van snoep of groente, zou je de volgende traktaties kunnen maken:

Traktaties met fruit

 • Fruitraketten: je neemt een satéprikker met een kwastje onderaan. Daarop spies je een aardbei (de top van de raket), gevolgd door druiven en blauwe bessen. Dat is en vrolijk geheel!
 • Fruitregenbogen: een satéprikker met van boven naar beneden een aardbei, cantaloupe meloen, een stukje ananas, een groene druif, een blauwe bes en een kers.
 • Voor de kleinsten: Dikkie Dik-mandarijnen. Je neemt een mandarijntje en daar steek je saté-prikkers in. Op de satéprikkers plak je uitgeprinte kopjes van Dikkie Dik.
 • Fruitrupsen: Spies een aantal druiven op een satéprikker en prik op de kop een tomaatje. Oogjes erop en je hebt een rups!
 • Kiwi-lolly’s: Voor waar het toegestaan is; fruit dippen in chocolade. Neem een plakje kiwi (of een ander stuk fruit naar keuze) en spies dit op een lollystokje. Dip dit geheel in gesmolten chocolade.
 • Spookmandarijnen: Neem een vierkant stukje witte stof en leg daar een mandarijntje in. Bind de stof bij elkaar met een lintje en teken oogjes op het stukje stof. Klaar is je spookje!
 • Bak een gezonde bananencake, overal op het internet vind je recepten voor bananencake op basis van amandelmeel en zonder suiker. Let wel op klasgenootjes met een eventuele notenallergie.

Traktaties met groente

 • Ook groente is een leuke traktatie! Maak een snackbakje met snoepgroente zoals wortel, tomaat en komkommer en steek dit in een bekertje.
 • Groenterupsen: neem een satéprikker, snoeptomaatjes en mozzarella-balletjes en spies dit tot een geheel. Leg de rupsjes op een bedje van basilicum en je hapje is klaar.
 • Eenvoudig maar net als met de bananencake opletten met kinderen met een notenallergie: maak een torentje van komkommer, brie en walnoot. Lekker!
 • Bak brownies van courgette. Bah? Nee! Heerlijk! Een voorbeeld recept vind je hier.

Zo zie je maar dat een gezonde traktatie helemaal niet zo slecht hoeft te zijn. Oké, het vereist wat creativiteit en het is lastig om iets te vinden waar niet al te veel suiker in zit, maar dan heb je ook wat. ‘Vroeger’ was het trakteren van snoep de gewoonste zaak van de wereld en alhoewel af en toe een snoepje geen kwaad kan, mag je blij zijn dat je kinderen bij de 29 klasgenootjes op school ook elke keer iets gezonds krijgen!

(bron afbeelding)

Anne de Vries

Hi! Ik ben Anne en ik ben content creator voor Badschuim. Door mijn achtergrond als onderwijsassistent heb ik genoeg tips voor jou om creatief bezig te zijn met kinderen.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close