TOP
Gezondheid Kids Koken

Gezonder eten: tips voor kids

Meer en meer letten we bewust op wat we eten. We willen gezonder leven en niet zomaar iets uit het supermarktschap pakken, zonder te kijken wat we eigenlijk in onze mond stoppen. We willen weten welke ingrediënten een product heeft, hoeveel vetten, suikers en of er wel vezels in zitten. Steeds meer zijn we bewust bezig met het reinigen van ons eetpatroon en het upgraden van ons dieet. Meer kleur, meer vitaminen, meer drinken. Water en thee. Als je kijkt welke nieuwe producten er op de markt komen, zie je ook meer en meer dat er op gefocust wordt dat dit nieuwe product echt bijdraagt aan je gezonde leefstijl. Zo heb je nu honderden verschillende noten- en mueslirepen, in plaats van de gevulde koek die we vroeger zouden nemen. We drinken koffie met mate en nemen hier en daar een kop thee of een flesje water, om aan onze dagelijks aanbevolen hoeveelheid vocht te komen. En er is helemaal niets mis met opletten, nee, je doet jezelf en je lichaam er zelfs zeker een plezier mee. Maar…letten we ook zo goed op als het gaat om onze kinderen? Kiezen we voor hen ook voor gezonde opties of gaan zij door op de oude toer met schoolkoekjes, pakjes drinken, boordevol suiker en snacks zonder vezels of andere goede voedingsstoffen? Het kan best een hoge drempel zijn om om te schakelen. Voor ouders en kinderen. Daarom hier een paar tips om je op gang te helpen:

Drinken

Misschien is je kind gewend om elke dag gewoon lekker sapjes en limonades te drinken. Een glas cola op zijn tijd; gewoon veel zoet, want dat gaat er makkelijk in. En dan is het omschakelen naar thee of water erg plotseling en is het mogelijk dat je kind weigert te drinken. Wat je dan kunt doen, is het langzaam aanpakken. Je kunt bijvoorbeeld de sapjes en limonades meer en meer mengen met water, tot de smaak zo goed als weg is. Of kies voor fruitwater (zelfgemaakt of uit de winkel). Zo heeft het drinken toch smaak en heb je al een mindering in suiker!

Gezonde snacks

Fruit is natuurlijk een tussendoortje dat elk mens nodig heeft voor vitaminen en vezels. En fruit is heel makkelijk in verschillende tussendoortjes te mengen. Je kunt een gewone kiwi eten, maar je kunt ook tussen de middag bananenpannenkoekjes bakken, een smoothie maken met yoghurt en blauwe bessen of, voor in de zomer, zelf ijsjes maken met fruit en yoghurt. Want laten we eerlijk zijn: ieder kind heeft zin in ijs met warm weer. Maar zo zie je, ook dat kun je op een gezonde manier introduceren!

Gezonde scholen

Op scholen wordt er tegenwoordig ook erg veel meegedacht over hoe je nu je kind kunt leren gezonder te eten. Zo zijn er op veel scholen dagen waarop geen snoep en koek gegeten mag worden en zijn er zelfs scholen die door middel van waterflesjes uitdelen, kinderen aanmoedigen om meer en gezonder te drinken. Zo sta je er niet alleen voor als ouder en zijn de regels voor alle kinderen hetzelfde, zodat niemand buiten de boot valt. Ik geen koekje in de pauze, jij ook niet. Geen jaloezie. Iedereen een stuk fruit, een handje vol noten of iets anders wat een goede vervanger is van de zoetigheid.

Welke stappen onderneem jij om je kind gezonder te laten eten en snacken?

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close