TOP
groenten en vanille
Koken

Goede combinatie: groenten en vanille

Kinderen en groenten, het is een combinatie die aan veel eettafels zorgt voor ouders die met de handen in het haar zitten. Menig ouder maakt vanaf het moment dat de kleine ongeveer een jaar oud is, momenten mee waarop peuters, kleuters of kinderen geen groente meer willen eten, hun bord niet leegeten en in plaats daarvan om snoep gaan vragen.

Waarom ‘lusten’ kinderen veel groenten niet?

Waardoor dit veroorzaakt wordt? Het kan zijn dat een kind fysieke problemen heeft zoals darmklachten, allergie of slikproblemen. Vaker heeft het echter te maken met de andere manier waarop kinderen smaken waarnemen, doordat ze meer smaakpupillen hebben die ook nog eens meer door de gehele mond verspreid zijn. Bitter en zuur worden door kinderen sterker geproefd dan door volwassenen. De afkeer zit bovendien in onze genen ingebakken doordat onze verre voorouders erachter kwamen dat planten met deze smaken vaak giftig waren. Zoet en vet zijn smaken die als ‘veilig’ door het lichaam worden beschouwd en daarom geliefder bij kinderen.

Hoewel aangeraden wordt kinderen van 1 tot en met 3 jaar 50 tot 100 gram groente, en kinderen van 4 tot en met 8 jaar 100 tot 150 gram groente te laten eten, kan dit een hele uitdaging zijn. De oplossing? Door ze aan de smaken waar ze niet zo van houden te laten wennen door deze te combineren met zoet, maar dan zonder suiker te gebruiken dat slecht is voor hun tanden en voor hun bloedsuikerspiegel. Een gezond alternatief voor suiker is vanillepoeder van dekruidenbaron.nl. Hieronder vind je 5 heerlijke recepten met groente waar kinderen van zullen smullen door de toevoeging van vanille!

Recepten met groenten en vanille

Vanillepudding met verborgen groenten
Met avocado, bananen, boerenkool, kokokssanten en vanillepoeder. Deze pudding is echt een vitaminebommetjes en bevat ook nog eens allerlei gezonde vetten. De boerenkool is verborgen, omdat de smaak ervan niet meer geproefd wordt.

Pompoen cupcakes met vanille & kaneel frosting
Een basisrecept voor cupcakes maar dan met pompoen en vanille als toevoeging. De kruidige kaneel frosting maakt het naast zoet ook kruidig.

Flespompoenblokjes met vanille en walnoten
Nog een met pompoen. Heerlijke blokjes die best nog een beetje bite mogen hebben, met het zoete van vanille en de aardse smaak van walnoten.

Rabarber met vanille
Hoewel rabarber in Nederland vaak als fruitdessert wordt gegeten, gaat het toch om groente. De zure smaak wordt wat afgezwakt door de zoete smaak van de vanille. Een echt gezond toetje!

Geroosterde kikkererwten met vanille en kaneel
Door vanille en kaneel over kikkererwten te strooien en deze vervolgens ongeveer een half uur in de oven op 200˚ C te bakken, krijg je een gezonde, knapperige snack

Eet smakelijk!

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close