TOP
Gezondheid Koken

Heerlijke gezonde havermoutrecepten

Tegenwoordig letten we erg op onze voeding. Veel mensen besluiten vegetarisch of vegan te worden, dus geen vlees (vegetarisch) en helemaal geen dierlijke producten te nuttigen. Mensen nemen meer en meer de plantaardige opties. We gaan voor soja-, amandel- en kokosmelk. Ook met het bakken van koek en taart worden er steeds meer traditionele ingrediënten vervangen door gezondere of plantaardige opties. Wist je bijvoorbeeld dat haver een heel gezonde en goede vervanger is voor heel veel dingen? Zo heb je havermelk bijvoorbeeld, kun je meel om mee te bakken ook vervangen door havermeel (daar zitten veel meer vezels in en geen gluten!) en ook bloem is makkelijk te vervangen door bijvoorbeeld havermeel. Dit is ook nog eens goedkoop en makkelijk te maken: Koop een pak havermout en gooi het in de blender: instant havermeel! En dat voor zo’n vijftig cent. Nu denk je misschien: leuk allemaal, maar dat smaakt natuurlijk voor geen meter! Gezond eten is vaak minder lekker dan iets snel en kant en klaar. Toch? Nee! Lees maar eens mee voor deze twee heerlijke haver-recepten.

Haverkoeken

Voor simpele en heerlijke koeken heb je het volgende nodig:

 • 250 gram havermout
 • 75 gram amandelmeel (of havermeel)
 • 1,5 theelepel kaneel
 • 1,5 theelepel baking soda
 • 140 gram boter of kokosolie
 • 100 gram kokosbloemsuiker (je kunt ook met agave zoeten naar smaak)
 • 1 ei
 • 60 gram cacao nibs (bijvoorbeeld bij de Aldi of AH te koop)
 • 60 gram gehakte ongezouten noten

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Mix de havermout, amandelmeel, kaneel en baking soda door elkaar in een kom.
Neem een nieuwe kom voor de boter en klop die zacht en romig. Mix dan het ei erdoor en voeg de droge ingrediënten erdoor. Voeg ten slotte een snuf zout, de cocao nibs en de noten toe.
Maak je handen nat, zodat het deeg niet aan je handen plakt. Verdeel het deeg in 12 gelijke ballen en leg ze op een bakplaat. Druk ze een klein beetje plat.
Bak de koeken in 15 minuten gaar.
Deze koeken zijn gezond en vullen heerlijk. En omdat er niks ongezonds in zit, kun je ze ook heel makkelijk en snel eten als ontbijt of lunch. Handig als je niet zoveel tijd hebt voor een uitgebreide maaltijd! Je kunt ook lekker variëren op dit recept, door de cocoa nibs weg te laten en gedroogd fruit toe te voegen. 

Pannenkoeken & wafels

Ook dit recept is lekker en gezond. Vol vezels en geen ongezonde toevoegingen. Je hebt het volgende nodig:

 • 5 eetlepels cacaopoeder
 • 4 eieren
 • 350 ml havermelk (goed schudden van tevoren!)
 • 400 gram havermeel (havermout in de blender dus!)
 • 1 zakje bakpoeder
 • kokosolie om de pan of het wafelijzer mee in te vetten

Dit is het recept voor gezonde en heerlijke chocoladewafels. Lekker als ontbijt of lunch. De mix kun je in het ingevette wafelijzer scheppen en de wafels zo’n drie tot vier minuten laten garen in het wafelijzer. Snijd er wat aardbeien bij of voeg een handje blauwe bessen toe en je hebt de meest lekkere en gezonde wafels.
En als je de cacao weglaat, heb je een gezonde mix voor pannenkoeken!
De pannenkoeken worden heerlijk vol van smaak door de havermelk. Ze vullen ook flink door de havermout. Je kunt ze heerlijk eten met wat agave, fruit of aardbeienjam.

Bak jij al met haver? Wat zijn jouw favoriete recepten?

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close