TOP
Kids

Help, hoe zorg ik voor een grieperig kind?

Als ouders maak je dit meerdere keren mee: je kind is ziek. Koorts, een snotneus, keelpijn en hoesten. Misselijk, buikpijn of moe. Daar komt een huilerig humeur bij, brullen om de kleinste dingen en de behoefte om de hele dag door te slapen. Eten gaat er niet in, hoe lekker het ook is. Pannenkoeken en wafels, een gebakken eitje: alles blijft op het bord liggen. Maar wat kan je nu doen voor je kind, zodat hij of zij rustig kan uitzieken en hoe maak je het zo comfortabel mogelijk?

Drinken, drinken en nog eens drinken

Het is geen probleem als er weinig tot niks gegeten wordt. Het lichaam kan prima een paar dagen zonder voedsel, als er maar wel genoeg vocht binnenkomt. Helemaal als je kind ziek is, is vocht belangrijk. Je zweet vocht uit, dag en nacht. Vooral tijdens het slapen. Daarom is het goed om bij te vullen. Daarbij spoel je zo ook het lichaam: een mini detox.
Als je koorts hebt, zul je nog meer zweten, dus houd dit in de gaten.
Heeft je kind diarree? Dan moet je er nog beter op letten, want diarree betekent nog meer vochtverlies.

Onder de douche

Omdat je kind ziek is, zweet en dus in zijn eigen ziekte luchtje blijft hangen, is het fijn om even onder de douche te springen. Even opfrissen en de viezigheid eraf spoelen. Dat kan je kind ook meteen wat beter laten voelen. Een schoon paar ondergoed aan, een verse zachte pyjama en dan weer lekker in bed of op de bank. Een extraatje? Verschoon het bed ook meteen even, als je kind onder de douche staat. Zo klimt je kleine na het douchen ook weer lekker in een lekker ruikend bed.

Vitamine C

Om gauw op te knappen en je vitaminen weer aan te vullen, is een boost nodig. En nu de R nog steeds in de maand zit (en dat is nog wel twee maanden), heb je wat extra’s nodig. Een glas vers geperste sinaasappelsap komt dus goed van pas en je kunt er ook voor kiezen om een goede Multivitamine te geven, naast het extra fruit. 

Zorg ervoor dat wat er gegeten en gedronken wordt, geen extra stress geeft. Dus geen broodje hamburger, patat of andere ongezonde maaltijden. Hoe lekker het ook is en hoe graag je je kind ook verwennen wilt: doe het even niet. Het zorgt er namelijk alleen maar voor dat het lichaam nog meer te verwerken heeft en dat is nu juist iets wat niet handig uitkomt tijdens het ziek zijn.

Slapen

Het klinkt helemaal niet aantrekkelijk en kinderen protesteren graag tegen dit advies, maar het helpt echt. Rust helpt je met het uitzieken. Laat het even over je heen komen. Dus lieve kindertjes, neem het advies maar aan. Even de ogen dicht. Doe een aantal dutjes per dag en ga vroeg naar bed in de avond. Geen uitstapjes en geen activiteiten die veel energie kosten. Je kind moet juist weer op krachten komen. En daarvoor is rust echt een must! Houd het huis rustig. Geen drukke, luide muziek. Houdt je kind van muziek, dan is het beter om rustige achtergrondmuziek aan te zetten. En tussen de dutjes door kun je je kind gerust wat meer schermtijd geven. Lekker passief filmpjes kijken.

Hoe zorg jij ervoor dat je kind genoeg rust krijgt en snel op kan knappen van een griepje? Welke tips heb jij voor andere moeders? 

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close