TOP
Gezondheid Zwanger

Help! Ik heb zwangerschapsdiabetes!

Het is eigenlijk standaard bij elke zwangerschap: even testen of je bloedsuiker op peil is, of dat er iets aan scheelt. Als de waarde van je bloedsuiker te hoog is, heb je grote kans dat je diabetes hebt. Diabetes, en ook zeker zwangerschapsdiabetes, is niet iets om lacherig over te doen. Het is een ziekte die ontzettend veel invloed op jou en op je kindje heeft. Als je elke dag lekker aan de koekjes zit bij elke kop thee met drie schepjes suiker, geef je je lichaam een regelmatige boost suiker. Daarvan krijg je tijdelijk veel energie of misschien wel zoveel dat je lichaam er geen raad mee weet. Maar daarna komt de dip. Daar kun je je verschrikkelijk vervelend door voelen. Lusteloos, misselijk, leeg en moe. Dan is vaak je eerste gedachte: ik moet wat eten. Ik heb wat nodig om mezelf weer even op te peppen. En automatisch kies je dan vaak voor iets met veel suikers. Snelle suikers. Maar hoe meer je blijft nemen van snelle suikers en koolhydraten, hoe sneller ook weer een dip terugkomt. Zo blijf je aan de gang. Door zo te blijven eten, went je lichaam erg aan de suikers en heeft het ook steeds meer en steeds vaker die suikers nodig. En als je daar aan toe geeft, kun je flink wat kilo’s bijkomen. Dat is niet alleen voor jou heel ongezond, maar ook voor je kindje. Want wat er bij jou binnenkomt, komt ook bij je kindje binnen. Vaak worden baby’s van moeders met zwangerschapsdiabetes dan ook groter en zwaarder. 

Ik heb zwangerschapsdiabetes, wat nu?

Je kunt thuis prikken om te zien wat je waardes zijn, maar in het ziekenhuis zullen ze het toch ook nog eens officieel willen testen. En helaas…de uitslag geeft aan dat je inderdaad zwangerschapsdiabetes hebt. Wat nu? Grote kans dat ze je doorverwijzen naar een diëtiste, die jou voorziet van tips, trucs en een dieet om je suikerwaardes onder controle te houden. Dat betekent wel dat je echt zult moeten minderen met suikers. Koek, snoep, maar ook fruitsuikers en snelle koolhydraten, zoals pasta’s, witte rijst, aardappels en bijvoorbeeld kant-en-klare maaltijden. Die zitten ook boordevol suikers en koolhydraten waar jouw lichaam niet blij van wordt. 

Gelukkig betekent dit niet dat je op brood en water zult moeten leven, maar je zult wel verstandig moeten kiezen. Volkoren producten, meer groenten en rauwkost in je eetpatroon en goed (water!) drinken. 

Ondertussen moet je zelf thuis blijven prikken om je waardes in de gaten te houden en deze doorgeven aan de diëtiste.

Mijn waarden zijn nog steeds te hoog!

Tijdens je zwangerschap ben je minder gevoelig voor insuline. Meestal maakt je lichaam het zelf aan, maar het kan ook zo zijn dat dit niet goed gaat. En als een dieet dan ook niet voldoende is, zul je moeten overstappen op insuline spuiten. Ook bij het spuiten van insuline zul je met regelmaat je waarden moeten blijven checken, om te zorgen dat deze inderdaad nu wel op peil blijven. Gelukkig is zwangerschapsdiabetes niet iets wat blijft hangen, maar verdwijnt nadat je bevallen bent!
Wel is het standaard dat je in het ziekenhuis bevalt, wanneer je zwangerschapsdiabetes hebt. Zo kan men jouw waarden, maar ook die van de baby, goed in de gaten houden en ingrijpen, mocht dit mogelijk zijn. Ook is de kans op een zware baby groter, waardoor het mogelijk nodig is om met een keizersnede te bevallen. Dat gebeurt ook in het ziekenhuis. 

Heb jij ervaring met zwangerschapsdiabetes? Hoe werd het behandeld bij jou? Was een dieet voldoende of moest je insuline spuiten?

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close