TOP
Kids Praktisch

Help, mijn kind heeft een driftbui!

Het overkomt elke ouder wel: opeens verandert het lacherige en blije humeur van je kind in een ware driftbui. Misschien gebeurt het thuis als iets niet gaat zoals je kind in gedachten had, iets mag niet van papa of mama of jouw uk moet iets doen waar hij of zij totaal geen zin heeft. Dan zie je de stemming in een oogwenk omwisselen. En dan? Dan is het aan jou om de kalmte zelf te blijven en rationeel na te denken: hoe ga ik dit aanpakken? Doe ik er wel iets aan eigenlijk? Of laat ik mijn kind uitrazen tot er weer land mee te bezeilen valt? En als ik wél wil dat mijn kind stopt met dit gedrag, hoe krijg ik dit op de goede manier voor elkaar? Wat zijn de do’s and don’ts? Hieronder wat dingen om over na te denken. Onthoud wel: opvoeden is een moeilijk iets en is bij ieder kind weer anders! Niet alles werkt bij iedereen. Kijk dus vooral wat er bij jou en bij jouw kind past.

Toon begrip voor de emoties

Wat heel belangrijk is en blijft in alle situaties: toon begrip voor de emoties van je kind. Het is niet voor niets dat hij iets voelt. En kinderen weten nog niet zo goed als volwassenen, hoe ze die emoties moeten tonen en er op een juiste manier mee om moeten gaan. Het feit dat je kind iets voelt en het daarom uit, is dus niet gek of slecht. Je mag best vertellen dat je snapt waarom je uk gefrustreerd is. Je snapt best dat hij zijn speelgoed liever niet op wil ruimen om daarna naar bed te gaan: spelen is veel leuker! Niks geks aan. Maar bedenk wel dat het tonen van emoties op verschillende manieren kan. Blijf rustig en toon begrip. Dikke kans dat je kind daar wat rustiger van wordt, zodat je het probleem kunt bespreken en je kind kunt leren wat een betere manier is om zijn emoties te uiten. Dat hoeft namelijk niet met een gigantische driftbui. Maar ja, dat is een leerproces!

Houd voet bij stuk

Je hebt niet voor niks gezegd dat het speelgoed opgeruimd moet worden, want het is bedtijd. En hoe je kind hier dan ook op reageert: jij hebt gezegd. Het is belangrijk om voet bij stuk te houden. Soms (heel vaak natuurlijk) is het gewoon nodig dat je kind doet wat je zegt. Het is niet om je kind te pesten, maar juist om hem te leren te luisteren. En het is nu eenmaal zo dat niet alles altijd kan gaan zoals je kind wilt! Natuurlijk probeert je mini-me zo nu en dan wel uit of je ook maar een millimeter af zult wijken van wat je daarnet zei, maar…geef niet toe!

Uitleggen en afleiden

Misschien heb je er een enorme shopping spree op zitten en is je kind er helemaal klaar mee. Tijdens het boodschappen doen bijvoorbeeld. Niet vreemd: hij ervaart het heel anders dan jij. En als die driftbui dan komt en het stampvoeten aanvangt…probeer het dan eens op een andere boeg te gooien. Leidt je kind af, vertel bijvoorbeeld wat er hem nu te wachten staat. “We gaan nu naar de auto, lekker naar huis rijden en dan gaan we daar lekker wat drinken. Hoe klinkt dat? En dan kun je nog heerlijk een poosje met de Lego spelen, voordat papa thuis komt en we gaan eten.”
Op deze manier leg je uit wat er komen gaat. Kinderen houden van voorspelbaarheid: dat geeft rust. Doordat je uitlegt, leidt je je kind ook af van het grote probleem wat hem dwars zit. Misschien is het de hitte, de zere voeten van het lopen of is je kind gewoon moe en hongerig. Wees er hoe dan ook wel bewust van, dat je je kind niet omkoopt. Met omkopen bereik je op de langere termijn niets nuttigs. Natuurlijk; je kind stopt even met brullen, want hij krijgt een ijsje, maar hij leert er niets van.

Vooruit denken en strategieën hebben

Er zijn situaties waarvan je zeker weet dat het fout gaat. Of dat er een grote kans is tot een brul-actie. Dan is het slim om van tevoren te bedenken hoe je dat gaat oplossen en hoe je gaat reageren. Helemaal in publiek. Als het je dan overvalt, kun je wel eens reageren op een manier, die je eigenlijk helemaal niet had gewild. Als je bijvoorbeeld weet dat je kind kan uitbarsten als hij honger heeft, kun je je voorbereiden door een pakje drinken en een snack mee te nemen. En zie je de wenkbrauwen al fronsen? Dan ben je het voor! “Zullen we even gaan zitten en wat drinken, voordat we verder gaan?” Mom power!

Hoe ga jij met driftbuien om?

 

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close