TOP
DIY

Het alfabet leren met peuters

Peuters gaan meer en meer van de wereld om hun heen ontdekken, ze ziet wat jij als ouder aan het doen bent en doen dit vaak na. Als je iets aan het (voor)lezen bent, kan het dus zijn dat ze gaan vragen wat die tekentjes in het boek zijn. Dit geldt ook voor cijfers, hier beginnen peuters vaak eerder interesse voor te tonen, maar pikken ze ook sneller op, bijv. door middel van verstoppertje, waarbij je tot tien telt.

Het woord en de letter visueel maken

Als je merkt dat je kindje interesse gaat tonen in de verschillende soorten letters, kan je dit op verschillende manieren met ze gaan leren en oefenen. Je snapt natuurlijk dat het geen vereiste is dat jouw peuter het alfabet uit het hoofd kent, maar een beetje oefenen wanneer je peuter aangeeft hier interesse in te hebben kan natuurlijk nooit kwaad. Om het niet al te overweldigend te maken kan je ervoor kiezen om dit elke week of elke twee weken een nieuwe letter te kiezen. Je kan er ook voor kiezen om dan een thema te maken voor elke letter.

Als je A van appel hebt gekozen kan je bijvoorbeeld in plaats van alleen maar de letter ook samen iets doen wat te maken heeft met appels. Dit hoeft uiteraard niet moeilijk te zijn. Je kan samen een appel eten en dan kan je uitleggen wat de onderdelen van een appel zijn. Bijv. Het steeltje, de schil, de pitjes. En wat je wel en niet kan eten. Je kan samen een appeltaart bakken of appels plukken in een boomgaard. Belangrijk is het om de letter steeds te herhalen en ook continue de appel weer te geven met het woord ‘appel’ erbij.

Het alfabet leren met peuters

Het alfabet leren met peuters

Een activiteit of handeling bij de letter

Bij E van eend, kan je bij de eendjes gaan kijken en ze voeren. Bij de J van jas, kan je misschien gaan leren om je kindje zelf haar jas aan te laten doen. Bij de N van nacht kan je samen voor ze gaat slapen naar buiten gaan of kijken om naar de sterren te kijken, en het verschil te leren tussen donker en licht. Je kan uiteraard ook je eigen ingeving geven aan wat voor objecten of dieren je voor het alfabet gebruikt. Kies je voor dieren, dan kan je naar de lokale kinderboerderij of naar de dieren tuin om wat meer over de dieren te leren. Of wil je niet teveel geld uitgeven, kijk dan eens in de bieb of je eigen waarschijnlijk uitpuilende verzameling kinderboeken of daar iets is te vinden over het dier wat je zoekt.

Je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Het is vooral belangrijk welke invulling jij zelf er aan wilt/kan geven. Weet je niet goed wat je bij een bepaalde letter als extra activiteit kan doen. Laat het dan open. Je bent niet verplicht om overal een activiteit van te maken. Als ouders zijnde heb je het al druk genoeg, zeker als je er een baan naast hebt.

Het alfabet leren met peuters

Het alfabet leren met peuters

Het letter-alfabet

Het is een handige tip om gewoon de letters volgens het alfabet te volgen en niet zomaar letters te plukken her en der. Dit omdat ze dan ook de volgorde leren. Wellicht snapt je kindje er nog niet zoveel van, anderzijds kun je niet vroeg genoeg beginnen met het leren van letters, het alfabet en woorden. Wie weet hoeveel profijt zij er later van hebben.

A van appel of auto J van jas S van slang
B van beer, boom of bus K van koe T van tijger
C van caravan L van libelle U van uil
D van dinosaurus M van maan V van vlinder
E van eend N van nacht of neushoorn W van walvis
F van fiets O van olifant X van xylofoon
G van giraffe P van paraplu of papegaai Y van yoghurt
H van hart of honing Q van quilt Z van zebra
I van inktvis R van regenboog

Het alfabet leren met peuters

Knutselen met het alfabet

Om het alfabet thuis te kunnen oefenen, kun je ook actief aan de slag gaan met de letters door te knutselen. Een beetje creatief moet je wel zijn. Voor het maken van de letters kun je er voor kiezen om steeds een A4 te nemen en het voorwerp te schilderen. Jij, als mama of papa, schrijft het woord onder het voorwerp. Je bent samen creatief bezig en maakt een mooi geheel. Zo wordt het knutselwerkje visueel en ziet je kindje thuis ook waar hij of zij deze week of weken mee bezig is.

Met het stimuleren van letterherkenning en lezen kun je zo vroeg je wilt beginnen. Het ene kindje toont er eerder en meer interesse in dan de ander. Mocht je kindje nog niet kunnen letters kunnen koppelen is dat absoluut geen probleem. Dan heb je in ieder geval leuke thema’s waarmee je samen aan iets werkt en dat is ook ontzettend kostbaar. Lezen leren kinderen pas in groep 3, dus als je thuis al eens het één en ander oefent, is dat alleen maar mooi meegenomen en extra tijd voor jullie samen die je educatief kunt besteden.

Wanneer kreeg jouw kindje interesse in letters?

Voor dit artikel willen we Ilse bedanken voor het inbrengen van het ontzettend leuke idee om het alfabet te oefenen met peuters!

Anne de Vries

Hi! Ik ben Anne en ik ben content creator voor Badschuim. Door mijn achtergrond als onderwijsassistent heb ik genoeg tips voor jou om creatief bezig te zijn met kinderen.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close