TOP
Praktisch Thuis / Lifestyle Wonen

Het belang van goed ventileren

Steeds meer mensen isoleren hun huis. Om er dan tot hun verbazing achter te komen dat ze last krijgen van vocht in huis! Bovendien merk je ook sneller dat de lucht in huis wat muf wordt. Veel mensen krijgen last van hoofdpijn, vermoeidheid of andere vage klachten. Hoe dat komt? Slechte luchtkwaliteit speelt daar een grote rol in. Dít is het belang van goed ventileren!

Ventileren tegen vocht

Er is vaak best veel vocht in huis. Heb je naden, spleten en kieren, dan kan het vocht uit het huis weg. Maar als je isoleert, kan dat niet meer. Het vocht slaat neer op bepaalde plekken: vaak op wat koudere muren, in hoeken, in zachte materialen (stof, glaswol) en op ramen. Als jij denkt dat jouw huis droog is, dan heb je het mis. Dit zijn belangrijke veroorzakers van vocht:

  • Mensen stoten elke dag meer dan 2 liter vocht uit bij het ademen, zweten, hoesten enzovoorts
  • Onder de douche of in bad gaan levert veel vocht op in huis
  • Grote apparaten produceren vocht, met name de wasmachine, wasdroger en vaatwasser
  • Koken brengt veel meer vocht in huis dan je denkt

Dit vocht moet natuurlijk wel weer uit huis kunnen. De lucht kan maar een beperkte hoeveelheid vocht dragen. Komt de luchtvochtigheid hoger, dan gaat het vocht condenseren en druppeltjes vormen. Het is slim om een vochtmeter te kopen en te kijken hoe het gaat met de luchtvochtigheid bij jou in huis. Is die te hoog, dan moet je ventileren.

Slechte luchtkwaliteit

De kwaliteit van de lucht gaat omlaag als er geen circulatie is. Dat gebeurt al in een huis waar niemand thuis is. Ben je wel thuis, dan gaat het nog veel sneller omdat je ademt. Het is belangrijk dat de slechte lucht kan circuleren en weg kan uit het huis. Ook hier speelt ventilatie een belangrijke rol. Slechte luchtkwaliteit kan zorgen voor allerlei vage klachten, van hoofdpijn tot (extreme) vermoeidheid. Frisse lucht is dan een simpele oplossing. Je kunt helaas de luchtkwaliteit in huis niet meten, maar je kunt het wel zelf bedenken. Heb je maar zelden een raam open, dan is de luchtkwaliteit waarschijnlijk niet al te best. Word je vaak ziek in de herfst? Dat kan ook te maken hebben met vochtige en slechte lucht in huis!

Hoe moet je ventileren?

Dat er regelmatig geventileerd moet worden, is nu duidelijk. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je kunt op verschillende manieren ventileren.

  • Je kunt elke dag de ramen open zetten. Dat is eigenlijk geen ventileren, maar luchten. Het werkt wel goed, maar alleen als de ramen minimaal een uur openstaan. Nadeel is dat je veel warmte verliest in de winter.
  • Ventilatieroosters in de muren helpen bij het blijven ventileren. Zo kan de lucht naar binnen en naar buiten stromen. Ook hier is het nadeel dat het koud wordt in de winter en bij (harde) wind kan het gaan waaien in huis.
  • Mechanische ventilatie werkt door middel van een elektrische ventilator. Vaak wordt deze gekoppeld aan een buizensysteem om elke ruimte aan te sluiten. Je kunt hier een systeem van maken waarbij de warme lucht uit huis wordt gebruikt om de lucht van buiten op te warmen. Zo verlies je maar weinig warmte.

Mechanische ventilatie is veruit het beste. Hiermee wordt de lucht voortdurend ververst, je hebt weinig last meer van vochtproblemen en de luchtkwaliteit wordt veel beter. Je kunt zo’n ventilatiesysteem netjes wegwerken zodat het vrijwel onzichtbaar is. Zo heeft de ventilatieshop airco leidinggoot wit, die je nauwelijks kunt zien tegen een witte muur. Je kunt de buizen ook boven het plafond wegwerken zodat ze helemaal uit het zicht zijn.

Judith

Mijn naam is Judith, flexibele tekstschrijver en thuiswerker. Daarmee combineer ik mijn werk met het zorgen voor onze stoere dochter Esther, een kleine boef! Ik ben dol op het schrijven van allerlei soorten teksten over de meest uiteenlopende onderwerpen. Dat houdt het werk uitdagend en creatief. Ik heb twee websites in beheer: www.mamasopinternet.nl en www.meer-weten-over-eten.nl. Daarmee kan ik werken aan mijn twee grootste passies, namelijk alles over mama-zijn en over lekker en gezond eten!

«

»

Close