TOP
Gezondheid Kids Praktisch

Het belang van RRR

Rust, reinheid en regelmaat. Daar praat men veel over. Als je net een baby hebt, word je er waarschijnlijk van meerdere kanten mee om het hoofd geslagen. “Tja, rust, reinheid en regelmaat hè, dat hebben ze nodig!” Hoor je dan. En het is zo! Baby’s hebben baat bij de drie R’s. Maar hoe krijg je dit nu voor elkaar? Wat houdt het nu precies in? En het is wel zo makkelijk gezegd, maar is het ook zo makkelijk in de praktijk?

Rust

In de eerste plaats is het gewoon heel erg belangrijk dat je kindje voldoende rust heeft. Hoe dan? Door te slapen. Net als wij, hebben kleintjes slaap nodig. En zelfs nog veel meer dan grotere kinderen en volwassenen. Door te slapen verwerken baby’s wat ze hebben gezien, gehoord en alle prikkels die zijn binnengekomen. Door te spelen in de box bijvoorbeeld, zien ze kleuren, vormen en voelen ze structuren. Dat alles moet verwerkt worden in die kleine hoofdjes en daar hebben ze rust en slaap voor nodig. 

Daarnaast is het ook goed voor een baby als de omgeving rustig is. Een opgeruimd huis, geen harde geluiden en niet constant prikkels door drukke broers of zussen of een luide TV.
Je kunt je kindje ook rustig krijgen door lief tegen hem of haar te praten of te zingen. Jouw stem wordt herkend en dat geeft rust. 

Reinheid

Niet alleen de baby zelf moet schoon zijn, maar ook de omgeving. Het bedje, de box, de kleertjes en een goed geventileerd huis. Dit alles bevordert een goede gezondheid. Qua hygiëne kun je op het volgende letten:

 • Na het wassen moet je baby goed worden afgedroogd. Ook goed tussen de huidplooitjes. Zo voorkom je uitslag en irritaties.
 • Schone flessen en spenen. Maak ze regelmatig schoon, kook de flessen uit en neem dan ook de speentjes mee. Spoel ze ook goed uit na de voedingen, zodat er geen witte melkaanslag blijft hangen, wat zuur kan worden. Zo voorkom je een bron van bacteriën. 
 • Roken in huis is natuurlijk een no-go voor een baby. De dampen blijven hangen en zo rookt je kindje gewoon mee, door deze dampen in te ademen. Heel ongezond.
 • Als je een huisdier hebt, is het geen probleem als je kind contact heeft het dier, maar zorg ervoor dat je baby niet aan de vlooienband van je huisdier zit of in de buurt van de kattenbak komt. 

Regelmaat

Herhaling, herhaling, herhaling. Dit is echt key als het gaat om regelmaat voor je baby. Dit geeft rust. Er is namelijk al zoveel nieuws wat ze elke dag meemaken, dat dat fijn is om enige mate van vertrouwdheid te hebben. Het is dus heel erg goed en fijn voor je baby als je je dagen zo veel mogelijk hetzelfde inricht. Je kunt bijvoorbeeld je dag en je ritme zo invullen:

 • bij hongersignalen voeden (dit is in het begin vaak om de drie tot vier uur)
 • Boertje laten
 • samen knuffelen
 • Spelen in de box (moe worden van de indrukken)
 • In bed leggen (dit kan gewoon als je baby nog wakker is, als hij maar moe genoeg is)
 • Zelf in slaap vallen (je voorkomt niet dat je baby soms al slaapt natuurlijk)
 • Slapen

Dit lijstje kun je blijven herhalen. Misschien loopt het in het begin nog helemaal niet soepel en moeten jij en je baby er allebei nog erg aan wennen, maar hoe langer jij volhoudt, hoe meer je kindje er aan went en hoe fijner dit voor hem is. En het geeft jou ook overzicht. Je weet gewoon elke dag hoe je dag eruit zal zien!

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close