TOP
Praktisch Thuis / Lifestyle

Het huishouden: dat kunnen mannen ook!

Het huishouden is vaak de taak van de vrouw. Zij zorgt dat het huis netjes schoon is; stoffen, soppen, zuigen en dweilen. Daarbij is zij vaak degene die de wc, badkamer en de keuken boent en de was doet. En het koken? Ook die taak ligt vaak bij de vrouw. Dat is zo als man en vrouw nog met z’n tweetjes zijn, maar dat blijft ook bij veel stellen zo, als er kinderen komen. En laten we even luid en duidelijk het volgende vertellen: Dat huishouden bijhouden, elke dag weer, is nogal een zware klus! Naast je werk, maar helemaal ook naast het verzorgen van je kind(eren). Het ouderschap is niet niks! Misschien ben je thuismama. Daar wordt veel op neer gekeken en licht over gedacht. Ooh, heerlijk zeg, thuis! Dan is je huis zeker altijd spik en span? Dan heb je zeker alle tijd? Geniet er maar van hoor! Pardon? Onderschat het werk als mama niet! Er is berekend dat de ‘mama baan’ zo’n 72 uur per week werken is! Dat is dus bijna het dubbele van een fulltime baan op kantoor of op de werkplaats! 

Mama heeft het druk

Het is dus wel duidelijk dat het moederschap, ook al is mama ‘lekker thuis’, niet zomaar een lui leventje is. Het is daarom ook echt niet gek als je de huishoudelijke taken verdeelt onder jou en je partner! Werk is werk. Ook mama is uitgeput na een hele dag met de kids. En ja, die badkamer is geschrobd en de vloer is gestofzuigd, maar puf voor die drie wasmanden is er niet meer aan het einde van de dag. Daarbij leven we niet meer in de jaren ‘60, waar de stofzuiger en de keuken alleen werden aangeraakt door de vrouw. We zijn wel wat moderner en daardoor is er ook steeds meer begrip voor moeders en de drukte die zij elke dag weer ervaren!
Mama’s kunnen zo nu en dan ook wel wat me-time gebruiken en dan is het zo heerlijk als manlief de zorg voor het huis en de kinderen overneemt! Al is het maar een avondje, een dagje of zo nu en dan een keer een nachtje. 

Sharing is caring

Vind je het lastig om de taken te verdelen, omdat je eigenlijk niet heel duidelijk hebt wat er allemaal gedaan moet worden, iedere dag, week en maand? Maak dan eens een lijst van alles wat je doet. En steeds als je je weer iets bedenkt: schrijf het erbij! Dan heb je na een paar dagen de volle lijst van alle taken die je met regelmaat uitvoert. Zet het onder elkaar, met daarbij hoe vaak je het per dag, week of maand doet. Dan kun je samen bekijken of er dingen zijn die je partner kan overnemen of waar hij je mee kan helpen. Het hoeft niet per se fifty-fifty te zijn, kijk gewoon eens wat bij jullie past. En zijn er kleine klusjes waarbij je de kinderen kunt laten helpen? Vooral doen! Boodschappen uitpakken, bedden opmaken, de tafel dekken en speelgoed opruimen zijn klusjes die van jongs af aan al prima door kinderen gedaan kunnen worden! En zo is het meteen jong geleerd en oud gedaan! Iedereen kan zo zijn of haar taak in het huishouden krijgen en zo help je (en ontlast je) elkaar! Hoe fijn is dat?

Hoe verdelen jullie de taken in huis en rondom de verzorging van de kinderen? Doe jij het meeste of doen jullie veel dingen samen?

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close