TOP
Praktisch Thuis / Lifestyle

Het huishouden doen: handige tips

Eén van de taken die we hebben als we een huis gehuurd of gekocht hebben, is het huishouden. En eerlijk gezegd is dat nou niet iets waar je elke dag naar uitkijkt. Nee toch? Je hebt al zoveel te doen. En als dan het hele gebeuren je aan het eind van de week met grote smekende ogen aankijkt (want: de hele week heb je geen zin gehad) en vraagt of je alsjeblieft met de taken wilt beginnen, zie je er vreselijk tegenop. Het is een ontzettend grote berg geworden, bijna niet te overzien. En dat moet nog even in een dag gedaan worden? Help!

Gezette tijden

Wat ik zelf heel fijn vind, is tijden vastzetten voor de taken die je wekelijks doen moet. De bedden verschonen, wasjes draaien, drogen en vouwen, stofzuigen, dweilen, de badkamer schrobben en de keuken van onder tot boven onder handen nemen. Als je alles op één dag moet doen, kan het veel meer lijken, dan dat het eigenlijk is. Daarom verdeel ik het over meerdere dagen, zodat het elke dag maar een beetje tijd in beslag neemt en ik daarna tijd heb voor andere dingen die ik wil doen. Een dikke tip tussendoor: doe de (vervelende) huishoudklusjes in de ochtend, na je ontbijt. Zo ben je meteen lekker bezig en heb je het sneller gehad! Je kunt er namelijk soms erg moe van worden als alles er een beetje slonzig bij ligt. En met deze 6 makkelijke en handige trucs houd jij je huis sowieso langer schoon!

De verdeling

Ik heb vier dagen waarop ik sowieso een deel van het huishouden moet doen. Maandag begin ik met de bovenverdieping. Bedden verschonen, opruimen, stoffen en soppen, stofzuigen en dweilen en de badkamer. Neem meteen de trap naar beneden mee, dan loop je het stof wat daarop ligt, al niet meer mee naar boven als je heen en weer loopt. Zo. In één ochtend is dus je bovenverdieping al heerlijk gedaan. En hoelang ben je daar mee bezig? Misschien twee uur. Iets langer als je een uitgebreide pauze neemt tussen de bedrijven door.

De dinsdag is voor de begane grond. De keuken, wc en huiskamer stoffen en soppen, stofzuigen en dweilen. Op deze manier heb je dus het huishouden grotendeels af voor de rest van de week. En het is pas dinsdag! Natuurlijk heb je dan nog andere taken; dingen die je niet elke week doet, zoals de ramen zemen. De was verdeel ik voor twee dagen. Dat gebeurt op woensdag en vrijdag (of als ik dan echt geen tijd hebt: zaterdag).

Lijstjes

Leuk gezegd allemaal, maar weet jij hoe en waar je moet beginnen op maandag? Wat doe je eerst? De rotklusjes of de minst erge? Ik vind het zelf erg handig om lijstjes te maken. Wat voelt het heerlijk als ik weer wat af kan strepen! Badkamer schrobben: Check!
Je kunt je lijstje zo opstellen, dat je begint met de grote of meest vervelende taken, zodat je een extra boost krijgt, wanneer die klussen geklaard zijn. Zo eindig je ook op een positieve noot: met de ‘leukste’ klusjes in het huishouden!

Maak het leuk!

Ha! Maak het leuk! Maar wat nou als ik echt een hekel heb aan het huishouden?
Probeer jezelf dan eens te belonen voor elke taak die je gedaan hebt. Beloon jezelf met iets waar je echt steeds weer naar uitkijkt, tijdens elke klus. Misschien een zakje chips, chocola of een bakje fruit (verdeeld over de taken hè!) of een heerlijk glas zelfgemaakte ijsthee!
Wat ook echt kan helpen, is een lekker muziekje aanzetten. Muziek kan je helemaal in de energieke stemming brengen, waardoor je veel makkelijker en sneller door je takenlijst heen gaat! En wat dacht je van je kinderen inschakelen? Vanaf jonge leeftijd kunnen kinderen helpen in het huishouden. Natuurlijk hoef je niet het hele gebeuren aan hen over te laten, maar kleine taken kunnen ze best uitvoeren. Opruimen bijvoorbeeld, een doek over de tafel halen of de was in de wasmand gooien. Zo leer je ze direct dat niets vanzelfsprekend is en krijgen ze beetje bij beetje wat verantwoordelijkheid. Je kunt het zelfs opnemen in de huisregels: houd je eigen kamer netjes. En als ze wat ouder zijn: houd je kamer schoon. (stoffen, soppen en stofzuigen bijvoorbeeld).

Zie het niet langer als een strijd, maar bedenk je dat het huishouden maar een klein deel van je week in beslag neemt. En de rest van de tijd kun je besteden hoe je wilt! No big deal, dat huishouden. Fluitje van een cent. Hoe doe jij het?

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close