TOP
Kids Thuis / Lifestyle

Het huishouden: samen met de kinderen

Het is nu weer echt de tijd om de mouwen op te stropen en aan de gang te gaan. Lekker de boel aanpakken. En nu de kinderen toch thuis zijn, kunnen ze mooi een handje helpen. Natuurlijk ligt het eraan hoe oud ze zijn wat ze zouden kunnen doen, maar eigenlijk kunnen kinderen van jongs af aan al helpen met kleine klusjes in en rondom het huis. Maar wat dan? Als jij de was wil doen, de tuin, de afwas, stofzuigen en dweilen, waar kunnen de kinderen dan mee helpen? Je bent zo geneigd om het allemaal maar zelf te doen, dan gebeurt het meteen goed en is het sneller dan wanneer je de kinderen zou inzetten. Maar eerlijk is eerlijk: door te doen, leren ze! Dus roep ze maar bijeen en verdeel de taken voor vandaag.

De was

Sowieso kun je de kleinsten al leren om hun vuile was in de waston te gooien bij het uitkleden en kun je een peuter gerust meenemen naar de wasmachine om te helpen met de was sorteren en in de machine te gooien. Het zijn maar kleine dingen, maar als die kleintjes van mama hier en daar grote complimenten krijgen over hun behulpzame gedrag, hebben ze er zeker plezier in. Mama helpen! Fijn!

En de was vouwen? Ja hoor! Laat je peuter maar eens beginnen met de washandjes, terwijl je zelf de truien, broeken en shirts netjes vouwt. Het is maar zo’n kleine taak en er is geen moeilijkheid aan, maar toch leren ze het zo en in kleine stapjes! En wat zullen ze trots naar hun stapel scheefliggende washandjes kijken als ze klaar zijn!

In de tuin

Zo nu en dan moet het gewoon gebeuren: de grond los schoffelen, onkruid plukken, bloemen planten en water geven. Laat de kinderen maar helpen! De grotere kinderen kunnen helpen met schoffelen, onkruid plukken, terwijl de kleintjes met hun gietertjes de planten langs gaan en de emmer volstoppen met al het geplukte onkruid. Zo ben je lekker samen in de buitenlucht, leren de kinderen wat en ben je samen nuttig bezig!

Stofzuigen en dweilen

Hoe ouder kinderen worden, hoe beter ze hun taken in huis kunnen uitvoeren. En ja…in het begin zul je misschien het één en ander over moeten doen, zoals het stofzuigen, nadat je zesjarige heel hard zijn best heeft gedaan. Wel dikke duimen opsteken natuurlijk, want hij heeft erg hard gewerkt. En als hij dan op bed ligt, doe je het zelf nog even dunnetjes over. Maar als kinderen ouder zijn, weten ze al gauw hoe het wel moet. Hoe het goed moet. Laat je zoon of dochter maar stofzuigen en ga er zelf achteraan met de dweil. Lekker alle ramen en deuren open, zodat het gauw droogt en het hele huis fris ruikt. De buitenlucht door het huis heen laten stromen: met deze temperaturen kan dat!

Net als Jip en Janneke

Herinner je je die verhalen van Jip en Janneke? Ook zij kregen taken toegewezen. Even een pakje naalden halen, boodschappen doen bij de boer en boerin en zelfs helpen met de afwas. Jip en Janneke waren zo ongeveer vijf jaar. Dat geeft al weer wat een vijfjarige best al wat kan! Natuurlijk sneuvelt er hier en daar een bordje, schoteltje of een kopje. Maar scherven brengen geluk toch?

Waar helpen jouw kinderen je mee?

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close