TOP
DIY

Het perfecte hulpmiddel tegen verveling

Met een lange zomervakantie in het vooruitzicht kan je aanlopen tegen het meest vervelende fenomeen rondom kinderen: jengelende kinderen die zich vervelen en met genoeg vriendjes, speelgoed en buiten nog geen idee hebben wat ze moeten doen. Deze zomer ben jij dit gedrag voor en heb jij geen vervelende kinderen (kinderen die zich vervelend dus ;-)) om je heen.

Maak aan het begin van de zomer een lijstje met dingen die je kunt doen in de zomer

Ga met je kinderen aan tafel zitten en maak samen een lijst met dingen die je deze zomer kunt of moet doen. Wil je de kinderkamer aanpakken deze zomer? Zet dan op het lijstje dat je kinderen eerst even goed moeten opruimen en soppen. Zo heb je direct twee items voor op je lijst. Ook leuk om te noteren: de verschillende Disney-films die je nog wilt kijken (per stuk), koekjes bakken, met Lego spelen en een bezoekje brengen aan oma.

Wat doe je met de lijst?

De lijst kun je op verschillende dingen gebruiken deze zomer. Je kunt de lijst voor jezelf houden en iedere keer raadplegen wanneer je kinderen zich vervelen. Ook kun je de kinderen deze lijst zelf laten maken en zelf laten afkruisen wat ze hebben gedaan. Een andere manier is om alle taken en items op een klein briefje te schrijven en deze in een pot te stoppen. Iedere keer wanneer jouw kinderen zich vervelen. Laat je ze een briefje pakken. Dit is wat jullie nu gaan of kunnen doen!

Een pot met anti-verveeltips maken

Niet alle items van jouw lijst zijn op ieder moment te doen. Je kunt niet iedere dag naar oma, soms zijn winkels dicht en kun je geen koekjes bakken en een kamer schilderen voor de kamer opgeruimd is, is ook geen optie. Om dit te voorkomen ga je de tips sorteren in categorieën. Denk goed na over in welke categorie jij jouw items doen en hoe je de categorieën noemt. Denk bijvoorbeeld aan de volgende categorieën:

  • Dingen voor elk moment;
  • Dingen voor de hele dag;
  • Dingen voor wanneer winkels open zijn;
  • Dingen waarbij mama en/of papa bij moet helpen;
  • Dingen voor ’s avonds;
  • Dingen buiten;
  • Dingen binnen;
  • Dingen die geld kosten.

Geef elke categorie een kleur en maak een legenda op een papiertje. Alle taken schrijf je op briefjes en deze briefjes vouw je dicht. Op de buitenkant van het briefje geef je het briefje de kleur van de categorie met stift of potlood. Past een item in meerdere categorieën? Dan geef je meerdere kleurtjes (bijvoorbeeld een pizza bakken hoort in de categorieën: dingen met papa en/of mama (rood), dingen voor ’s avonds (groen) en dingen voor wanneer winkels open zijn (geel). In dat geval zet je drie streepjes op het briefje. Doe alle briefjes in een pot die je zelf beheert of zet de pot op de kast. Stel bijvoorbeeld wel voor dat je kinderen zoveel mogelijk zelf moeten verzinnen wat ze gaan doen, maar twee of drie keer per week een briefje uit de pot mogen pakken.

Vervelen je kinderen zich? Overleg welke kleuren handig zijn op dit moment en laat de kinderen een briefje trekken met deze kleuren. Klaar is kees! Deze zomer vervelen jullie je echt niet meer. Vergeet ook verder niet: vervelend is af en toe ook best gezond. Verveling kan juist stimulerend werken! Kinderen zoeken vaak na verloop van tijd zelf iets wat ze kunnen doen. Zie deze pot dus voornamelijk als een extraatje, om jengelende kinderen voor te zijn.

Anne de Vries

Hi! Ik ben Anne en ik ben content creator voor Badschuim. Door mijn achtergrond als onderwijsassistent heb ik genoeg tips voor jou om creatief bezig te zijn met kinderen.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close