TOP
Kids Praktisch

Hoe belangrijk is een aansprakelijkheidsverzekering als je kinderen hebt?

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten als je schade veroorzaakt bij anderen. Bijvoorbeeld als je per ongeluk je fiets laat vallen tegen een hele dure auto. Maar veel volwassenen zijn best voorzichtig en vinden een aansprakelijkheidsverzekering dus niet nodig. Maar hoe zit dat eigenlijk als je kinderen hebt? Hoe belangrijk is een aansprakelijkheidsverzekering dan?

Kinderen nemen meer risico en letten minder goed op

Kinderen nemen van nature veel meer risico’s dan volwassenen. Ze kunnen een situatie nog niet helemaal overzien. Vaak komt alles wel op zijn pootjes terecht, maar soms ook niet. Stel je voor dat de bal van je kind door het raam van de overburen vliegt. Dan kost het vervangen van zo’n ruit je heel wat geld. Een aansprakelijkheidsverzekering lost dat voor je op. Want met een AVP ben jij niet alleen gedekt, maar ook alle andere gezinsleden. En omdat kinderen vaak wat sneller brokken maken, is het best fijn als dat gedekt is.

Kinderen doen soms opzettelijk domme dingen

Als je kind vaak driftbuien heeft of omgaat met slechte vrienden, kan hij daardoor schade veroorzaken. Deze schade wordt dan met opzet veroorzaakt. Bijvoorbeeld wanneer hij graffiti spuit of brievenbussen kapot maakt. Dit soort schade wordt voor volwassenen niet gedekt door de verzekering. Maar voor kinderen tot 14 jaar wordt een uitzondering gemaakt. Zij kunnen nog niet precies inschatten wat de gevolgen zullen zijn. Daarom wordt schade die door jongere kinderen wordt veroorzaakt gedekt door de AVP. Ook als dat met opzet gebeurt. Voor oudere kinderen geldt dat de ouders aansprakelijk zijn voor de (financiële) gevolgen. En anders wordt het kind via het jeugdstrafrecht berecht.

Uitzondering: joyriden

Er is een uitzondering die helemaal nooit wordt gedekt. Niet als jij het doet en niet als je kind het doet; de leeftijd maakt ook niet uit. Dat is joyriden. Het rondrijden in een gestolen auto of rijden zonder geldig rijbewijs valt onder joyriden. Voor schade die veroorzaakt wordt met motorvoertuigen geldt normaal gesproken de WA verzekering, maar ook die dekt geen joyriding. Dat komt omdat ouders de verantwoordelijkheid hebben te zorgen dat hun kind niet zomaar in de auto kan rijden. 

De kosten van een aansprakelijkheidsverzekering

Om de kosten hoef je het niet te laten. Een AVP is namelijk een van de goedkoopste verzekeringen die er is. Dat komt omdat het risico dat het misgaat niet zo heel groot is. Maar áls het misgaat, kunnen de kosten wel flink oplopen. Daarom is het voor ouders eigenlijk altijd voordelig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Je loopt dan geen risico als je kind ergens schade veroorzaakt. De aansprakelijkheidsverzekering kosten hangen af van je gezinssituatie maar bedragen normaal gesproken zo rond de 5-10 euro per maand. Wanneer je op vakantie gaat is een aanvullende reisverzekering verstandig, want de AVP dekt niet altijd alle kosten in het buitenland.

Een aanpsrakelijkheidsverzekering is niet verplicht. Het is misschien ook niet perse nodig. Maar zelfs de meest brave en goed opgevoede kinderen kunnen weleens per ongeluk schade veroorzaken. Een klein bedrag kun je zelf nog wel vergoeden, maar de schade kan hoog oplopen. Zeker als er sprake is van letsel, waardoor iemand naar het ziekenhuis moet. Het is dan erg fijn als deze hoge kosten gedekt zijn.

Judith

Mijn naam is Judith, flexibele tekstschrijver en thuiswerker. Daarmee combineer ik mijn werk met het zorgen voor onze stoere dochter Esther, een kleine boef! Ik ben dol op het schrijven van allerlei soorten teksten over de meest uiteenlopende onderwerpen. Dat houdt het werk uitdagend en creatief. Ik heb twee websites in beheer: www.mamasopinternet.nl en www.meer-weten-over-eten.nl. Daarmee kan ik werken aan mijn twee grootste passies, namelijk alles over mama-zijn en over lekker en gezond eten!

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close