TOP
Kids Mama

Hoe geef je als mama al je kinderen genoeg aandacht?

Als je een moeder bent van meerdere kinderen, kan het best druk zijn. Misschien werk je ook nog buitenshuis. Dan is het een flinke boel om bij te houden. Zorgen, werken, het huishouden, eten koken, aandacht voor iedereen…Misschien krab je jezelf wel eens achter je oren, omdat je gewoonweg te weinig tijd voor alles en iedereen hebt. Je wilt iedereen natuurlijk de tijd en aandacht geven die ze nodig hebben. Je partner en ook je kinderen. Maar het kan ontzettend lastig zijn om je aandacht goed te verdelen. Helemaal als er een groot leeftijdsverschil tussen de kinderen zit. Iedereen wil je aandacht en iedereen vraagt er om, op een andere manier. Hoe kun je er dan voor zorgen dat iedereen zich gezien voelt en iedereen krijgt wat nodig is? Je kunt jezelf niet in stukjes verdelen. Hoe dan wel? 

Plannen

Een vreselijk woord, maar zo nu en dan is plannen nodig. Misschien heb je kinderen op school en nog kinderen thuis. Dan moet je soms gewoon rekenen hoe je dat nu moet doen. De jongsten zijn wakker, de oudsten komen uit school. De schoolgaanden hebben natuurlijk hele verhalen over hoe hun dag was, wat er gebeurd is, wat ze gedaan en geleerd hebben. Voor die verhalen wil je tijd nemen om te luisteren. En dan is Youtube Kids soms echt een reddingsmiddel. Zet de kleinsten met hun beker en een koekje achter een filmpje en ga zelf lekker aan de keukentafel zitten met je kopje thee en de oudsten. Even bijkletsen. 

Mama-kind dagen

Dit is ook echt een aanrader. Neem elke maand elk kind een dagje mee. Iedereen een zaterdag bijvoorbeeld. Het hoeven geen grote dure uitjes te zijn, maar boodschappen doen en een ijsje na, kan al een hele leuke tijd geven, als je dat saampjes doet, elk kind om de beurt. Even mama’s volle aandacht, samen op pad en alle tijd om te vertellen, knuffelen en genieten van het feit dat iedereen even het centrum van de aandacht is. 

Als dat niet te doen is, kun je het ook met je partner delen. Papa neemt deze week de jongens mee en mama de meisjes en volgende week draai je het om. Dan heb je niet elk kind apart, maar toch heb je minder kinderen bij je waarover je de aandacht moet verdelen.

Gebruik maken van verschillende bedtijden

Als je kinderen op verschillende tijden naar bed gaan, kun je daar ook fijn gebruik van maken. Neem lekker de tijd om je kinderen in te stoppen, een boekje te lezen en uitgebreid te knuffelen voor het slapen gaan. Zo sluit je elke dag af met de volle aandacht voor iedereen apart.
Ook kun je, zodra de jongsten op bed liggen, meer de tijd nemen om nog wat leuks te doen met de ouderen. Een spelletje bijvoorbeeld, een lekkere kop chocolademelk bij de openhaard als het koud weer is, of een filmpje kijken met een grote bak popcorn. En wie houd er nu niet van voorlezen? Lekker tegen mama aangekropen zitten op de bank, terwijl mama spannende verhaaltjes leest. Dat is voor de meeste kinderen erg genieten!
Je kunt ook een leuke luister CD aanzetten, terwijl je samen aan de eettafel kleurplaten kleurt of knutseltjes maakt. Een moment van rust en samen zijn, aandacht en toch ook ruimte om te doen wat ieder leuk vindt. 

Hoe los jij dat op, aandacht voor al je kinderen?

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close