TOP
Hoe je je wokpan schoonmaakt en onderhoudt
DIY Koken Thuis / Lifestyle

Hoe je je wokpan schoonmaakt en onderhoudt

Wokpannen zijn een must-have in elke keuken, maar het is soms moeilijk om ze schoon te houden. Gelukkig is het schoonmaken van je wokpan met de juiste aanpak en de juiste benodigdheden eenvoudig. In dit artikel behandelen we hoe je een wokpan schoonmaakt, zodat hij er bij elk gebruik weer als nieuw uitziet.

Wat voor wokpannen zijn er?

Wanneer je een wokpan koopt, zijn er verschillende soorten waar je uit kiest. Zo zijn er aluminium wokpannen, roestvrijstalen wokpannen en gietijzeren wokpannen. Deze soorten wokpannen zijn er ook als keramische wokpan, met een mooi kleurtje of een antiaanbaklaag. Een keramische wok komt net als een keramische koekenpan met een antiaanbaklaag, waardoor eten niet blijft plakken aan de pan.

Het schoonmaken van de olieresten

Voordat je begint met het schoonmaken van je wokpan, is het belangrijk om alle olieresten die bij het koken zijn achtergebleven te verwijderen van de wokpan. Vul daartoe je wok met heet water en voeg een paar druppels afwasmiddel toe. Spoel het mengsel rond tot alle olie verwijderd is. Giet dan het zeepwater uit en spoel de pan goed af met heet water.

Vet en vuil wegschrobben

Vet en vuil wegschrobben

Als je alle olieresten uit je wokpan hebt verwijderd, is het tijd om al het vet of vuil dat zich op het oppervlak heeft opgehoopt weg te schrobben. De beste manier om dit te doen, is met een nylon borstel of spons met wat zeepwater. Schrob eerst voorzichtig, en verhoog dan de druk indien nodig om hardnekkige plekken te verwijderen. Zorg ervoor dat je de zeep na het schrobben afspoelt.

Je wokpan inbranden

Als je wok schoon en droog is, is het tijd om hem in te branden. Dit helpt voorkomen dat voedsel blijft plakken en voegt weer smaak toe aan je gerechten als je er weer mee kookt. Om een wokpan goed in te branden, verwarm je hem 15 minuten op matig vuur op een elektrische kookplaat of gasbrander (zorg dat er geen plastic onderdelen in de buurt zijn). Haal dan van het vuur en wrijf met papieren handdoek of doek 1-2 eetlepels plantaardige olie over het oppervlak voordat je hem helemaal laat afkoelen. Herhaal dit proces 2-3 keer tot zich een antikleef patina vormt aan de binnenkant van je wokpan. 

Regelmatige schoonmaak

Het schoonmaken en inbranden van een wok is noodzakelijk om hem in topconditie te houden voor jaren van heerlijke maaltijden. Met deze tips over het schoonmaken van een wokpan in gedachten, wordt je volgende kooksessie nog aangenamer. Vergeet niet dat regelmatig onderhoud de sleutel is. Reinig olieresten na elk gebruik en kruid je wok ten minste eens in de paar maanden, afhankelijk van hoe vaak je ermee kookt, om maximale prestaties te garanderen in zowel veiligheid als smaak.

«

»

Close