TOP
Hoe neutraal wil jij je kindje op gaan voeden
Kids

Hoe neutraal wil jij je kindje op gaan voeden

Bij jongens hoort blauw, bij meisjes roze. Jongetjes spelen met autootjes, meisjes met poppen. Het zijn de patronen die we allemaal kennen, die er al van jongs af aan in worden gestampt. Vaak onbewust, we zijn het nu eenmaal zo gewend. Toch wordt het steeds duidelijker dat het beter is om een kind vooral zichzelf te laten zijn, wat zijn of haar voorkeuren qua speelgoed en kleuren ook zijn. Zichzelf te laten ontwikkelen, volledig vrij te zijn om eigen ideeën en voorkeuren te ontwikkelen. In hoeverre houd jij hier rekening mee als je in verwachting bent en als je kindje er eenmaal is?

Ga je voor een neutrale naam?

Wil je je kindje volledig neutraal op gaan voeden, dan probeer je geen enkel onderscheid te maken tussen jongens en meisjes. Voor veel mensen gaat dat net iets te ver, maar het wordt steeds vaker gedaan. Wat een groot aantal mensen wel fijn vindt, is om een naam te kiezen die niet uitgesproken meisjesachtig is, bijvoorbeeld. Meisjesnamen die stoer zijn, en niet te ‘tuttig’ zorgen er vaak onbewust voor dat het meisje ook wat minder meisjesachtig behandeld zal worden. Veel jongensnamen, zeker moderne, korte namen zijn ook geschikt voor meisjes, en kunnen daarom goed gekozen worden als je voor een zo neutraal mogelijke opvoeding wilt gaan.

De kleuren van de babykamer

Wil je geen groot onderscheid maken tussen jongens en meisjes, dan is de kans groot dat je in de babykamer in ieder geval geen roze of blauw wilt gaan gebruiken. Deze kleuren zijn vrij prominent verbonden met meisjes en jongens, en dit wil je nu net vermijden. Gelukkig blijven er nog genoeg kleuren over waarmee je goed aan de slag kan. Wit is altijd goed, met gekleurde of juist natuurlijke, houten accenten. Maar ook geel, groen of taupe zijn prachtige kleuren om mee aan de slag te gaan.

Hoe doe je dat met speelgoed en kleding?

Hoe doe je dat met speelgoed en kleding

Een lastige kwestie is misschien wel hoe je om moet gaan met speelgoed en kleding. Ook hierin hebben we, misschien wel ongemerkt, behoorlijk sterke ideeën over wat voor jongens, en wat voor meisjes geschikt is. Kijk hierbij vooral goed naar wat jij wilt, en wat jij belangrijk vindt. Zeker voor baby’s is er volop neutrale kleding te vinden, vooral in de kleinste maatjes. Het is soms even zoeken, tussen de typische stoere jongenskleding en schattige meisjeskleding, maar ook wanneer je kindje wat ouder is, is er nog genoeg neutraals te vinden. Zodra je kindje zelf voorkeuren ontwikkelt, kun je hier natuurlijk ook prima in meegaan. Zo kun je het ook aanpakken met speelgoed. Bied van alles aan, en kijk waar je kindje het liefst mee speelt. Als dat poppen zijn, of je kindje nu een meisje of een jongetje is, of juist autootjes, is dat allemaal prima. Kijk vooral naar de voorkeuren van je kind, daar gaat het uiteindelijk om.

«

»

Close