TOP
Gezondheid Koken Thuis / Lifestyle

Hoezo veganisme?

Zoals in de laatste blog al is gezegd: We zijn steeds meer geïnteresseerd in onze gezondheid en die van de aarde. De laatste jaren zijn er steeds meer mensen die stoppen met vlees eten, voortaan vegetarisch door het leven gaan. Maar ook het veganisme rukt op. Veganisten eten helemaal geen dierlijke producten. Geen vlees, geen eieren, geen melk, gelatine (gemaakt van botten), een aantal E-nummers, dierlijke vetten (zoals frituurvet: ossenwit), wei, weipoeder en lactose (melksuikers).
Het lastige is, voor veganisten, dat niet alles heel duidelijk en voordehandliggend is, qua wat wel of niet veilig is om te eten. Er zijn behoorlijk wat instinkers en daarom is het nogal opletten met boodschappen doen.
Brood bijvoorbeeld, is niet per definitie oké. Ook bij brood moet er opgelet worden op de ingrediënten. Want ook bij een aantal soorten, worden dierlijke producten, zoals wei of lactose gebruikt. Het gaat dus niet alleen om ‘geen vlees, melk of eieren’. 

Waarom veganisme?

De grote reden waarom mensen een stap terug doen van het consumeren van dierlijke producten, is dierenrechten en het welzijn van dieren. Daar bovenop zorgt het hebben van een veestapel voor een schrikbarend percentage van de CO2 uitstoot. Oftewel; het doet onze aarde en moeder natuur niet veel goeds. Zonde, want groen is goed voor ons!
Daarbij is uit onderzoek ook gebleken dat een veganistisch voedingspatroon zorgt voor minder kans op hart- en vaatziekten en bepaalde kankersoorten, dan mensen die wél vlees eten. Wat betreft het gezonde aspect: hiervoor is wel een gevarieerd voedingspatroon nodig. Je kunt niet alle dierlijke producten bannen en that’s it. Er zijn stoffen die een menselijk lichaam gewoon hard nodig heeft. Daarom is het voor veganisten wel belangrijk dat er vervangers zijn. Eiwitten bijvoorbeeld, zijn cruciaal voor een mens. Gelukkig zijn deze niet alleen te vinden in vlees en melk, maar ook in onder andere bonen, noten, pasta, rijst, couscous en groenten. Daarbij heeft een mens vitamine B12 en D nodig. Als vegan is het wel slim om die bij te slikken. Als je geen vervangers zou hebben, zou het lichaam teveel tekorten opbouwen, wat zelfs gevaarlijk is.

Bronnen, blogs en websites

Er zijn heel veel websites en blogs die je kunnen voorzien van informatie over veganisme, ideeën om er mee te beginnen, je een steuntje in de rug kunnen geven, als je even vast zit of een lekker recept nodig hebt. De Groene Meisjes bijvoorbeeld, hebben talloze recepten (en zeg nou zelf: dat ziet er super lekker uit), maar geven ook tips over de vegan levensstijl. Kleding, cosmetica, duurzaam leven en nog veel meer!

De perfecte vegan bestaat niet

Het veganist zijn betekent niet dat je alles dus perfect doet, nooit fouten maakt, nooit eens slordig bent met het onderzoeken van de producten die je koopt. Het betekent niet dat je nooit eens zin hebt in iets dierlijks. Helemaal als je jarenlang gewend bent geweest vlees en andere dierlijke producten te eten. Je herkent de geur en de smaak. Het is echter de bewuste keuze om het niet te nemen, omdat je daar goede redenen voor hebt. Je staat ergens voor. En ook al kan het soms lastig zijn, je doet je best. Dat is het best wat je kunt doen toch?

Waarheden en onwaarheden

Er wordt in de media heel veel gedeeld over veganisme. Het is logisch dat je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer ziet. Teveel informatie en teveel standpunten hierover. Er zijn heuse Vegan Bingo kaarten, met waarheden en onwaarheden over deze levensstijl. Denk je dat jij eruit komt wat wel en niet klopt? De website Vegan Challenge heeft een pagina met een heleboel veel gestelde vragen, met natuurlijk een antwoord. Dus als je er niet uitkomt wat nu wel of niet waar is over het veganisme: pak een kop koffie en lees op je gemak het één en ander door!

Moet ik nu ook vegan worden?

Niemand forceert je daartoe. Het is ieders eigen keuze. En laten we eerlijk zijn: als je het alleen doet omdat het de hype is en je erbij wilt horen, hou je het niet vol. Het moet een keuze zijn die je maakt vanuit je hart. Daarbij is het niet iets wat je zomaar even doet. Even omslaan. Bam, alles het huis uit wat dierlijk is en aan de gang met veganisme. Ook hier in moet je baby stapjes nemen. Misschien ben je het wel eens met het standpunt, maar is de drempel voor jou te hoog om het 100% toe te passen. Maar waarom zou je geen kleine stapjes nemen? Als jij voelt dat je het moet doen, als het vanuit jezelf komt, kun je ook met jouw kleine stapjes helpen. Maar zoals met alles: onderzoek. Je moet niet zomaar blindelings ergens aan beginnen. Weet wat je doet en vooral waaróm je het doet. Niet omdat je hele vriendenkring het doet. Doe het alleen als jij je er goed bij voelt. 

Voel jij iets voor deze levensstijl? Onderneem jij al stapjes hierin of ligt het je totaal niet?

 

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close