TOP
DIY Interieur Praktisch

Home makeover: basis regels

Als je net een huis hebt gekocht (of als je er al langer woont) wil je het natuurlijk helemaal jouw stekje maken. Helemaal zoals jij het wil, waar jij je goed bij voelt en in jouw stijl. Maar dat kan nog best een klus zijn. En een lastige klus. Want hoe ga je te werk? Laten we even wat basisregels doorlopen, zodat je er straks zeker van bent dat het goed komt. Lees je mee?

Plannen

Doe niets overhaast, begin niet gewoon ergens om dan straks maar te zien waar je uitkomt. Daar krijg je geheid spijt van. Het is slim om van te voren een tijd vast te zetten waarin je op je gemak alles uitplant en alles rustig doet op jouw manier. Als je het goed voorbereidt en plant, kom je soms achter obstakels, die je niet gezien zou hebben, wanneer je impulsief zou zijn begonnen. Misschien had je een oceaan blauwe muur in gedachte, bij een behang met een drukke print. Houd het eens bij elkaar. Bedenk je eens dat de ene wand zo druk behangen is en de ander een opvallende kleur. Is dat wat je in gedachten had of is het te druk? Geeft het rust en word je er blij van of juist opgejaagd? Bij het plannen hoort ook (tenminste; het is slim en geeft rust in je hoofd) een moodboard. Ga gewoon eens tijdschriften en internet afzoeken naar foto’s van de ideeën die je hebt. Probeer het zo ‘realistisch’ mogelijk op papier te plakken, zodat je een goed beeld krijgt van hoe alles zou staan. Qua kleur, soorten meubels en decoratie. Misschien kom je er dan achter dat het helemaal niet zo’n perfect plaatje is als dat je eigenlijk had bedacht. 

Laat je niet beïnvloeden

Natuurlijk is het niet gek om een andermans mening te vragen en even mee te laten kijken naar alle informatie en al het beeldmateriaal dat je hebt verzameld. Misschien heeft iemand nog een leuk idee die je kunt toevoegen in je plaatje. Maar wat wel belangrijk is: laat je niet beïnvloeden door wat iemand anders “zelf zou doen”. Als het jou niet ligt en je twijfelt over het advies, leg het dan even opzij en kom er later op terug. Misschien past het niet bij wat jij wil of bij jouw stijl. Doe het dan niet alsnog, om wat voor reden dan ook. Je wilt het jouw plekje maken. Niet die van iemand anders.

Wees grondig en begin bij het begin

Echt. Begin bij start. De grote basis. De vloer en de muren, bijvoorbeeld. Zorg dat je daar een helder beeld van hebt. Is die basis gelegd? Ga dan pas verder met de meubels en decoratie. Natuurlijk kun je op een moodboard wel alles toevoegen voor het complete beeld. Slim zelfs! Maar als je begint bij de winkels afstruinen voor de perfecte vaas en dat leuke prulletje voor in de hoek, dan loop je kans dat het dan op het eind toch niet past bij de rest, omdat je verkeerd begonnen bent en teveel hebt moeten aanpassen. Neem de tijd voor elk stukje. Wees grondig en doe het goed. 

Professioneel advies of hulp

Zoals gezegd, kan het best een lastige klus zijn. Het is niet zomaar even gedaan. Je wilt dat alles bij elkaar past en één geheel wordt. Lukt het je niet? Schroom dan niet, maar zoek gewoon advies bij een prof! Er zijn nog behangwinkels in Nederland, bijvoorbeeld, die je heel goed kunnen helpen met kleuren combinaties.
Een vloer leggen, de mooiste soort verf kiezen, een indeling van de ruimte maken…Voor alles is wel iemand te vinden die jou helpen kan. Blijf niet aanmodderen, want daar wordt je alleen maar nukkig van en dan lukt het al helemaal niet! 

Wat ga jij aanpakken? En heb jij nog handige tips?

 

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close