Je kinderen roepen al maanden om een konijn, hond of zelfs een varken. Ze zullen en moeten een huisdier hebben! Het is een belangrijke beslissing die je neemt om voor een huisdier te gaan. Je neemt de zorg op je van een dier dat volledig afhankelijk is van jullie. Ook is het geen stuk speelgoed dat na een maand in de kast wordt gezet. Wanneer merk je dat je kinderen toe zijn aan een huisdier in huis?
Is de vraag er vanuit de kinderen?
Hoe graag willen je kinderen het? Hebben ze het een keer geroepen? Of wil jij als ouder het graag? Probeer af en toe in het gezin eens te pijlen hoe de kinderen er over denken om een huisdier in huis te nemen. Praat er met de kinderen over of ze weten en begrijpen wat er komt kijken bij de zorg van een huisdier.
Kan het gezin de zorg voor een huisdier aan?
Vragen je kinderen er steeds naar maar ben jij nog niet overtuigd? Probeer je kinderen in te laten zien dat een huisdier verantwoordelijkheden kent en dat je kinderen eerst moeten laten zien hoe consequent daarin kunnen zijn, ook als het minder lekker weer is of als de kinderen moe zijn. Als je als gezin graag een hond wilt, kun je proberen om de taakverdeling er vast op in te richten. De kinderen of jullie als ouders wandelen iedere dag vast een rondje buiten op de tijdstippen dat de hond naar buiten moet. Hoe bevalt dat? Gaan kinderen ook vlak na het eten nog een rondje buiten lopen als het regent? Op deze manier zie je of een hond in jullie ritme past.
Ook voor andere huisdieren geldt dit. Een kat heeft een kattenbak en een konijn een heel hok. Probeer met je kinderen af te spreken dat ze iedere week alvast een ‘vies’ klusje in huis doen, om hen duidelijk te maken dat het fijn is dat zij op een schone wc zitten. Een dier vindt dat ook. Zijn de kinderen bereidt iedere week zo’n klusje op zich te nemen?
Kijk of je eens kunt oppassen op een dier
Wellicht gaat iemand in je omgeving op vakantie en kunnen jullie oppassen. Vaak vinden dieren het niet prettig om uit hun eigen omgeving gehaald te worden, een poes blijft vaak liever thuis en konijnen kunnen ook stress ervaren door een verplaatsing. Maar wellicht gaat iemand op vliegvakantie zonder hond en kan je deze wel eventjes in huis nemen. Hoe gaat dit? Bevalt het en volbrengt iedereen netjes zijn taken? Andere opties zijn vragen of de kinderen eens mogen kijken bij het schoonmaken van de kattenbak of het reinigen van de vissenkom van de buren.
De aanschaf van een huisdier
Een huisdier in huis nemen is een definitieve keuze. Het is wel de bedoeling dat het dier een fijne tijd heeft bij jullie thuis en dat jullie er ook alles aan zullen doen om het dier zo goed mogelijk te verzorgen. Natuurlijk hebben jullie wel eens geen zin om een hond uit te laten of de kattenbak te verschonen. Maar geloof ons, de hond heeft ook wel eens geen zin om de deur uit te gaan. De kattenbak dien je helaas wel met flinke regelmaat te verschonen. Je vindt het zelf ook fijn om van schoon sanitair gebruik te maken.
Wel kan het voorkomen dat het echt niet klikt met een huisdier in huis. Een kind blijkt allergisch voor een konijn, een hond blijkt niet zo kindvriendelijk te zijn als dat de eigenaar van het nestje vertelde of een kat is een echte sloper. In ieder geval dien je het dier de tijd te geven om te wennen, maar mocht het echt niet klikken dan zit er helaas niets anders op dan besluiten dat het huisdier het gezin moet verlaten. Besef dat dit niet het standpunt is dat je moet innemen bij het aanschaffen van een huisdier, maar dat dit wel voor kan komen wanneer het echt niet werkt in een gezin. Probeer een passende vervolgplek te vinden voor het dier waar je zeker weet dat hij of zij wel beter zal aarden.
what do you think?