TOP
huurwoning vrije sector
Wonen

Huurwoningen in de vrije sector

Als je op zoek bent naar een nieuwe huurwoning, kun je twee kanten op: je kunt sociaal huren of in de vrije sector huren. Het verschil zit hem vooral in de regels die op de woninghuur van toepassing  zijn. Zo is een sociale huurwoning gebonden aan de regels van de Huurcommissie en een aantal bepalingen over de (verhoging van de) huurprijs. Niet iedereen komt echter in aanmerking voor een  sociale huurwoning – daarvoor moet je onder een bepaalde inkomensgrens vallen. Zelfs als je in aanmerking komt zijn er een aantal nadelen om rekening mee te houden, die je bij een huurwoning in de vrije sector niet tegenkomt. In deze blog vertellen we waarom de vrije sector zo’n goede plek is om naar een woning te zoeken, en wat voor grote voordelen de vrije sector heeft ten opzichte van sociale huur.

De grote verschillen

Het grootste verschil is toch echt dat sociale huurwoningen vaak onder een woningcorporatie vallen, terwijl vrije sector-woningen vaak beheerd worden door particulieren of bedrijven. De strenge eisen die een corporatie aan je inkomen en gezinssamenstelling kan stellen gaan dus niet op. Omdat je je woning in principe direct van een beheerder of eigenaar huurt, heb je bovendien veel meer ruimte om te onderhandelen, bijvoorbeeld over de huurvoorwaarden en prijs van je woning. Dat zorgt er ook voor dat je vaak meer te zeggen hebt over je gehuurde woonruimte – van de kleur van de verf tot het neerzetten van een heg in je achtertuin. Zo bieden de minder strenge regels van de vrije sector niet alleen vrijheid voor de verhuurder, maar ook voor jou!

Maar zit er dan geen addertje onder het gras, in ruil voor al die extra vrijheid? Nee hoor, want een huurwoning in de vrije sector moet gewoon aan een aantal regels voldoen. Zo kun je de
Huurcommissie na laten gaan of je huurprijs niet te hoog is en naar aanleiding daarvan actie ondernemen. Ook kan de huur niet zomaar opgezegd worden door de verhuurder, omdat een
huurwoning bijna in elk geval onder huurbescherming valt. Het is dus absoluut niet zo dat je er alleen voor staat als je in de vrije sector huurt. Er zijn nog steeds allerlei regelingen in stand om ervoor te zorgen dat je je huis zorgeloos kunt huren.

Meer woningen in de vrije sector beschikbaar

Sociale huurwoningen zijn wel vaak goedkoper dan vrije sector-woningen. Dat komt omdat alle woningen die onder een bepaalde huurgrens uitkomen automatisch onder sociale huur vallen. Dat betekent zeker niet dat er geen goedkope vrije sector-woningen zijn. In tegendeel – als je goed zoekt kun je in de vrije sector huurwoningen vinden in alle soorten en maten, in alle prijsklassen. Daarbij zijn er veel meer vrije sector-woningen dan sociale huurwoningen – dat betekent dat je enorm veel keuze hebt, en nooit op een lange wachtlijst terecht komt. Een goede website om op te zoeken is dit huurhuizen platform, dan vind je alles van eenkamerwoning tot volledig huis. Sommige woningen kosten duizenden euro’s in de maand, maar sommige beginnen al bij een paar honderd euro maandhuur. Zo kies je je nieuwe thuis zo luxe als je zelf wilt (en je portemonnee toelaat).

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close