TOP
inbraakbeveiliging
Wonen

Is jouw inbraakpreventie al op orde?

Bij de veiligheid in en om het huis kun je aan veel dingen denken. Zo kan je vanwege de kinderveiligheid traphekjes plaatsen en een hekje rond de vijver of het zwembad, en keukenkastjes voorzien van kinderbeveiliging. Om brand (of ernstige gevolgen hiervan) te voorkomen kun je een rookmelder plaatsen, een blusdeken of brandblusser in de keuken hangen, en erop letten dat er niet teveel elektrische apparatuur op een stopcontact en stoppengroep is geplaatst. En hoe zit het met de inbraakpreventie bij je thuis?

Hang- en sluitwerk van deuren en ramen

Natuurlijk is het sowieso onverstandig deuren of ramen (ook kleine toilet- of badkamerraampjes) open te zetten als je er niet bij in de buurt blijft. Alle deuren en ramen (denk hierbij ook aan garagedeuren en lichtkoepels) dienen voorzien te zijn van gecertificeerd hang- en sluitwerk. Degelijk deurbeslag en veilige cilindersloten zijn voorzien van het Politie Keurmerk Veilig Wonen en maken het niet alleen moeilijker voor inbrekers om binnen te komen, maar schrikken deze ook af.

Veilig omgaan met huissleutels

Hoe mooi je zelfbeschilderde bloempotten ook zijn, ze zijn niet geschikt om er sleutels onder te bewaren. Iets dat helaas nog steeds al teveel mensen doen. Durf je je kinderen nog geen eigen sleutel van het huis toe te vertrouwen, maar wil je toch dat ze zelfstandig binnen kunnen komen na school? Dan is een sleutelkastje met code een goede oplossing. Dit is ook fijn als je op vakantie gaat en meerdere mensen hebt gevraagd de planten water te geven, de post op te ruimen, en de gordijnen eens te sluiten en te openen om het huis een bewoonde indruk te geven, maar niet genoeg sleutels hebt voor iedereen. Een sleutelkluis met code is overigens ook erg handig als je binnenshuis sleutels veilig wilt opbergen, en wilt voorkomen dat deze gaan rondslingeren.

Verlichting in en rond het huis

Nog iets dat dat preventief een afschrikwekkende functie heeft: buitenverlichting. Geplaatst bij toegangen tot het huis geeft dit inbrekers minder kans ongezien binnen te komen. Wees niet gelijk bang dat hier de hele nacht lampen laten branden je energierekening sterk doet stijgen, want er zijn tegenwoordig allerlei LED-lampen die ook nog eens gekoppeld zijn aan bewegingssensoren en zo alleen aangaan wanneer ze iets detecteren. Binnenverlichting speelt ook een grote rol in het voorkomen van inbraak. Als je een avondje of langer van huis bent is het verstandig om verlichting op tijdschakelaars te zette om inbrekers op het verkeerde been te zetten. Ook is er Fake TV, een kastje dat dezelfde lichtflitsen als een televisie geeft, waardoor het net lijkt alsof je gewoon thuis op de bank een serie of film zit te kijken.

Naast deze tips zijn er natuurlijk nog veel meer manieren om je huis te beveiligen tegen inbraak, zoals het (laten) installeren van een alarm- of camerasysteem.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close