TOP
Kids Praktisch

Je kind naar de basisschool: Hoe moet dat?

Er zijn heel wat momenten waarop je even moet slikken als moeder. Eigenlijk bij elke mijlpaal wel, want beetje bij beetje moet je je kind meer loslaten en gaat hij of zij zelfstandiger worden. De eerste hapjes in plaats van de fles, de eerste keer zelf eten, de eerste stapjes…Bij alles laat je ze een beetje meer los. Dat is ook zeker zo als je ze de eerste keer naar de oppas brengt, de gastouder of het kinderdagverblijf. Maar wat dacht je van school? Ook dat is een beste stap, waar moeders nogal last van kunnen hebben. Drie keer slikken, de tranen weg knipperen; het hoort er allemaal bij. Logisch ook dat het je veel doet. Je kindje was zo aanhankelijk en nu wordt hij steeds groter. Er komen andere invloeden bij kijken. De juf, de meester, klasgenootjes. Spannend! Zo kan het zijn dat je kindje zich anders gaat gedragen, niet meer alles klakkeloos van jou als moeder aanneemt, maar aankomt met ‘de juf zei…!’. Au. De juf heeft gelijk. Zij vertelde iets en dat klopt. Hoe dan ook. Hoe mama er ook tegenin gaat of probeert te verbeteren: de juf heeft gelijk. Maar hoe gaat dat eigenlijk, school?

Inschrijven

Op elke school gaat het weer anders: het inschrijven van je kind. Zo zijn er scholen die jou als ouder toegang geven tot alle klassen, om eens te kijken hoe het daar gaat en om kennis te maken met de leerkrachten. Andere scholen hebben een kennismakingsavond, waar ook meteen alle nodige informatie gegeven wordt en waar je je, als je het al wilt, kunt inschrijven. Ook de tijd dat je moet inschrijven, verschilt per school. Zo zijn er bij de ene school flinke wachtlijsten, waardoor je een paar jaar van tevoren je kind al moet inschrijven, terwijl je het bij een andere school pas zou doen in het jaar dat je kind ook werkelijk naar groep één gaat. En misschien wil je je kind wel naar een voorschoolgroep of peuterspeelzaal doen, om kennis te maken met de manier waarop de school werkt. Dat zijn belangrijke dingen om je over te laten informeren, zodat je niet de datum van inschrijven mist en dus ook je gekozen school niet misloopt.

Heftige periode

Het is voor de ouders (meestal vooral voor mama) best een dingetje: het wegbrengen van je kind, de eerste schooldag. Een knoop in de maag, zwetende handen. Hoe gaat mijn kind het doen op school? Hoe zal het afscheid verlopen? Hoe valt hij in de groep?

Maar vergis je niet: ook voor het kind zelf is deze dag een groots iets. Het is compleet nieuw en dus reuze spannend! Van lekker veilig thuis bij mama en de bekende broertjes of zusjes, naar een school vol kinderen die luid schreeuwen, zwaaien, rennen en spelen. Dat is niet niks! Dat kan ontzettend onveilig aanvoelen, helemaal op de eerste dag. En intimiderend. Houd daarom je kind bij de hand, zodat mama dichtbij blijft. En stel hem of haar gerust. Bereid je kind voor op wat er komen gaat en vertel er enthousiast over. Nieuwe kindjes, lekker samen spelen, knutselen, allemaal nieuwe dingen leren en ook samen zingen! Wat een leuke dag zal dat worden! Hoe enthousiaster en geruster jij bent, hoe meer vertrouwen jouw kind heeft in deze dag. Nog niet gerust? Bekijk dan even deze super tips voor mama’s!

Zie jij er tegenop om je kind naar school te moeten brengen?

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close