TOP
Huisdieren Kids

Je kind voorstellen aan een nieuwe dierenvriend

Heb je weleens gezien hoe kinderen kunnen genieten van dieren om hen heen? Ze bewegen, maken geluid en ze zien er zo aantrekkelijk en pluizig uit allemaal! Ze kunnen heel erg enthousiast worden als ze beestjes zien lopen en willen erg graag contact mee maken. Maar hoe doe je dat nou? Hoe introduceer je je kind aan (huis)dieren? Kan je kindje wel een huisdier aan? Het gaat niet vanzelf natuurlijk. Hier zijn enkele tips om te onthouden wanneer je aan een huisdier begint:

Laat ze niet alleen!

Wat als eerste heel erg belangrijk is, is dat je je kind niet alleen laat met zijn of haar nieuwe dierenvriend.  Kinderen zijn er nog niet vertrouwd mee en reageren vanuit hun gevoel: “Oh wat leuk, dat beestje beweegt! Ik wil eraan zitten!” Vervolgens krijgt de puppy een klap op zijn kop en kruipt bang weg of bijt je kindje in de hand. Zorg daarom dat je in de buurt bent om in de gaten te houden hoe het eerste contact tussen kind en dier verloopt. Zo voorkom je dat je kind door enthousiasme onbedoeld je huisdier pijn kan doen en het dier van zich af kan bijten. Laat je kind rustig op de grond zitten zodat het dier op zijn moment en tempo naar je kind toe kan komen. Door rustig af te wachten is er minder kans op een slechte ervaring en dus op angst voor het nieuwe huisdier.

Kijk ons eens knuffelen!

Jong geleerd is oud gedaan

Op jonge leeftijd is het al mogelijk om een kind te leren omgaan met huisdieren. Op peuterleeftijd is het al heel goed mogelijk om kind en dier op goede manier met elkaar om te laten gaan. Van kleins af aan kan een kind zo leren wat een dier fijn of niet fijn vindt en wat er nodig is om het dier te verzorgen. Bij een konijn bijvoorbeeld, kun je vanaf het begin af aan je kindje laten meekijken hoe het hok verschoond moet worden, hoe het hooi aangevuld moet worden of de drink- en voerbakjes gevuld moeten worden. Zo leer je je kleintje langzaam maar zeker dat het niet alleen maar spelen en knuffelen is: het beestje moet ook verzorgd worden en dat is een hele verantwoordelijkheid!

Begeleiden in het contact

Elk dier is verschillend in hoe hij een nieuwe situatie als deze reageert naar een kind. Wees er daarom zeker van dat je het dier ook goed begeleidt in het eerste contact. Laat het dier wennen aan de geur van je kind, laat het dier vertrouwd raken met wat hij ziet, ruikt en hoort, voordat je kind hem probeert aan te raken. Wil je je kindje toch wat meer ervaring geven met dieren, voordat je aan een huisdier begint? Daarvoor is een kinderboerderij een heel leuk en makkelijk idee.

Welk huisdier past bij mijn kind?

Ja, dan is het nog bedenken welk dier bij je kindje past. Bij elk soort zijn er voor- en nadelen, waar je je bewust van moet zijn. Niet elk dier kan veel hebben van een kind. Niet elk huisdier is geschikt om mee te spelen. Neem daarom even de tijd om tips door te lezen over de verschillende huisdieren die je overweegt. Neem eens een kijkje bij een dierenspeciaalzaak met je kind en maak daar kennis met de verschillende dieren. Vaak is daar de mogelijkheid om de dieren even vast te houden of te aaien en krijg je ook direct de kans om vragen te stellen over het nemen van een huisdier en de verschillende opties!

Denk er dus niet te licht over, maar ga het plezier niet uit de weg!

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close