TOP
Huisdieren

Je kind wilt paardrijden: dit is wat je moet weten

Ja, papa’s en mama’s…je kind is wild van paarden. Niet gek ook, want het zijn pracht dieren. Elegant, vriendelijk en ontzettend slim. En nu staat je lieve ukkepuk voor je met grote smekende ogen met de vraag of je alsjeblieft toestemming wil geven om te gaan paardrijden. Dat is me nogal wat! Paardrijden! Hoe begin je daar zomaar aan? Wanneer kan je ermee beginnen en wat heb je ervoor nodig?

Tip: onderzoek eerst eens wat je allemaal moet weten van paarden, rijden en verzorgen, voordat je spontaan ‘ja’ roept. Wat moet je allemaal weten? Hier zijn een aantal punten die je absoluut niet moet vergeten. Lees maar mee:

Een spiegel

Een paard is een slim dier. Het voelt de mens goed aan. Daarom wordt vaak ook gezegd dat een paard een spiegel is voor jou zelf. Het reflecteert hoe jij je voelt. Als jij je angstig voelt dicht bij het paard, zal het merkbaar zijn het in het gedrag van het dier. Probeer daarom zo rustig mogelijk en open-minded het (eerste) contact te leggen. Ook al is je kind dus helemaal gek op paarden, dan kan het alsnog wel erg spannend zijn om echt contact te leggen en de eerste stappen te zetten naar het rijden. Het is daarom ook verstandig om samen met je kind eens of meerdere keren gewoon eens te gaan kijken op een manege, om op het gemak kennis te maken met een paard.

Veel spullen aanschaffen

Je kunt het geluk hebben dat de manege die je overweegt wat spullen heeft liggen die je kind kan gebruiken tijdens de lessen en het rijden, maar een aantal artikelen moet je echt zelf aanschaffen. Een cap bijvoorbeeld, want die moet aangemeten worden op het hoofd van je kind voor echte veiligheid en ook voor de verzekering. Stel dat het eens fout gaat, dan neem je graag het zekere voor het onzekere, toch? Daarbij is het fijn om je eigen rijkleding te hebben. Een stevige broek en goede rijlaarzen. Daarin zijn ook verschillende keuzes te maken. Hoge rijlaarzen, lage rijlaarzen of paardrijschoenen? Heel veel om te kopen dus! Maar geen paniek; bij MHS Ruitersport is alles te vinden wat je nodig hebt! Alles in één webshop: handig!

Verzorging

Bij paardrijden hoort niet alleen het echte rijden, maar ook het verzorgen van je paard. De huid van het dier moet goed verzorgd worden. Met borstels en poetshandschoenen kun je die weer prachtig laten glanzen na een ritje in zand en modder. De verzorgde huid draagt erg veel bij aan de gezondheid van het paard. Zorg er dus voor dat je kind wel weet wat het allemaal inhoudt en dat het best een grote verantwoordelijkheid is om een paard te verzorgen en te rijden.

Verzorgen doe je niet alleen voor of na het rijden, maar ook tijdens het rijden. De ruiter wil zelf comfortabel zitten tijdens de rit, maar ook voor het paard is comfort belangrijk! Een goed passend zadel is daarom echt een must-have!

Ook kun je door een vliegendeken over de rug te leggen, het paard beschermen tegen irritante insecten, die prikken of kriebelen. De kleur van de deken zorgt er namelijk voor dat de insecten het paard niet zien als prooi!

Communicatie

Hierboven werd al even genoemd dat de verzorging van het paard ook heel belangrijk is. Maar dit is niet alleen belangrijk voor hoe het paard eruit ziet en voor de gezondheid, maar ook voor de band tussen paard en ruiter. Hoe moet je dat nu voor je zien? Nou, elk borstel moment is een moment dat je echt even tijd voor elkaar hebt. Eén op één. Je kind is als ruiter heel dicht bij het paard en kan door echt even de tijd te nemen voor aanrakingen, borstelen, poetsen en praten (dat klinkt nu misschien nog vreemd, maar dit gaat vanzelf!) de band tussen hen versterken. Dat is een groot voordeel voor tijdens het rijden: hoe beter je kind en het paard elkaar kennen, hoe beter zij elkaar aanvoelen en hoe soepeler het rijden gaat! Hoe mooi is dat?

Nu heb je een aantal heel belangrijke dingen kunnen lezen rondom paardrijden, waar je rekening mee moet houden als je je kind laat paardrijden. Het is dus niet zomaar iets! Het is een hele verantwoordelijkheid! Net als dat het een hele verantwoordelijkheid is om een huisdier te hebben. Er moet veel tijd, aandacht en liefde in gestoken worden. Ik hoop dat het je niet tegenhoudt, nu je dit gelezen hebt. Paardrijden kan ontzettend veel plezier opleveren.

Dus, papa, mama….zeg je ‘ja’?

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close