TOP
Kids Praktisch Thuis / Lifestyle

Je kinderen verantwoord laten internetten: 6 tips

Kinderen en internet: de combinatie leidt tot allerlei vragen. Hoe lang mag je kind per dag op internet? Is het verstandig om je kind onbeperkt internet te geven op zijn smartphone? En hoe controleer je zijn internetgebruik? Dit zijn 6 tips om je kinderen verantwoord te laten internetten.

1. Leer je kinderen wat wel/niet kan op sociaal gebied

Sexting, elkaar uitschelden, online pestgedrag… Genoeg dingen die niet door de beugel kunnen. Het is aan jou om je kinderen daar al op jonge leeftijd op voor te bereiden. Leer je kinderen wat wel en wat niet kan als je online bezig bent. Maar maak ook duidelijk dat je liever hebt dat ze het eerlijk komen vertellen als er iets mis is gegaan in plaats van dat ze het verbergen.

2. Neem een geschikt internet abonnement

Als meerdere mensen in huis gebruikmaken van internet, kan de verbinding erg traag worden. Natuurlijk is het goed als je kinderen af en toe internetten, maar je hebt dan wel een fatsoenlijke verbinding nodig. Vergelijk je internet abonnement en kies er een die geschikt is voor jouw gezinssituatie. Dit internet abonnement kan bijvoorbeeld werken via ADSL of glasvezel. Leg aan je kinderen uit hoeveel het internet eigenlijk kost, zodat ze leren dat internetten heel leuk is, maar niet gratis.

3. Bescherm je voor online aankopen

Je kent vast wel de verhalen over kinderen die een vermogen hebben uitgegeven aan online spellen. Je kunt dit voorkomen door je account bij de Appstore of Playstore af te schermen met een goed wachtwoord. Of nog beter: met je vingerafdruk. Zorg ervoor dat je kinderen zolang ze nog jong zijn niet zelf aankopen kunnen doen. Als ze ouder zijn, leer je ze dat ze er zelf voor moeten betalen van hun zakgeld.

4. Stel regels op voor schermgebruik

We ontdekken steeds meer dat de kwaliteit van de slaap sterk achteruit gaat als er ’s avonds gebruik wordt gemaakt van beeldschermen. Hier moet je dus duidelijke regels aan koppelen. Laat je kinderen vanaf 1,5-2 uur voordat ze naar bed gaan niet meer in de weer zijn met schermen. Ga bijvoorbeeld samen een spel doen of een puzzel leggen. Dat is niet alleen lekker sociaal en gezellig, maar ook gezonder en beter voor de nachtrust. Je kunt dit prima als goed voornemen starten en duidelijk uitleggen waarom je het zo wilt gaan doen.

5. Geef het goede voorbeeld

Kinderen zijn enorm gevoelig voor wat hun ouders doen. Zit jij voortdurend te appen, bellen en facebooken? Niet zo gek als je kinderen dat overnemen. Geef dus zelf het goede voorbeeld. Probeer zelf ook je smartphone- en tabletgebruik te verminderen voordat je commentaar hebt op het gedrag van je kinderen. Het maakt ook uit waar je je smartphone voor gebruikt. Een leuke DIY app is een veel beter voorbeeld dan domweg op social media bezig zijn.

6. Leer je kinderen om spam te herkennen

Spam is heel vervelend om te krijgen. Soms word je doorgestuurd naar een vreemde website, maar je kunt ook heel lastige virussen op je computer krijgen als je op een link klikt. Leer je kinderen dus meteen om niet te klikken op links in mailberichten. Leer je kinderen ook om spam te herkennen, zodat ze weten welke berichten ze meteen kunnen verwijderen.

Kinderen verantwoord laten internetten is een grote verantwoordelijkheid. Je kunt het online gedrag van je kinderen niet 100% sturen. Met name in de puberteit kunnen kinderen behoorlijk dwarsliggen. Bovendien moeten ze ook leren om er zelfstandig op een goede manier mee om te gaan. Met deze 6 tips kun je je kinderen in elk geval goed voorbereiden op het verantwoord internetten.

Judith

Mijn naam is Judith, flexibele tekstschrijver en thuiswerker. Daarmee combineer ik mijn werk met het zorgen voor onze stoere dochter Esther, een kleine boef! Ik ben dol op het schrijven van allerlei soorten teksten over de meest uiteenlopende onderwerpen. Dat houdt het werk uitdagend en creatief. Ik heb twee websites in beheer: www.mamasopinternet.nl en www.meer-weten-over-eten.nl. Daarmee kan ik werken aan mijn twee grootste passies, namelijk alles over mama-zijn en over lekker en gezond eten!

«

»

Close