TOP
Bento DIY Home Made Kids Koken Lekerrrrrrr Thuis / Lifestyle

Kinderen: bewust met voeding

Overgewicht bij kinderen. Dat is niet iets wat we maar kunnen negeren, want het komt steeds vaker voor. Het is niet iets waar je aan wilt denken, maar het is een ernstig probleem. Ook hier in Nederland. Koekjes, snoepjes, sapjes en limonade: ze zitten allemaal bomvol suiker. En hoe vaak schuiven we onze kids niet iets toe zonder eraan te denken wat het bevat? De suikers stapelen zich op in de dagelijkse voeding van kinderen. Maar wat kan je er nu aan doen?

Gezonde tussendoortjes

Niet elk kind vindt het een feestje om een stuk komkommer te eten als tussendoortje. En vaak zijn groenten ook geen favoriet.
Gezonde voeding hoeft niet saai of onsmakelijk te zijn! Het is vaak wel even zoeken naar de creatieve kant van papa en mama. Als je je kind een bordje wortels voorschotelt, bereik je bij de meeste kinderen niet zoveel. Maar met gezonde producten, groenten, fruit en zuivel kun je heerlijke, simpele en gezonde snacks maken, waar je kids wel voor gaan zitten!

Wat sowieso belangrijk is, is dat kinderen van kleins af aan al kennis maken met de smaken van verschillende soorten fruit en groenten. Dit zorgt ervoor dat ze de smaken al vroeg gaan waarderen en het minder moeilijk is om het later weer succesvol aan te bieden.
Mag je je kind dan helemaal geen koek of snoep meer geven? Natuurlijk wel! Maar, simpel gezegd: teveel is nooit goed. Alles met mate.
Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om elke ochtend een stuk fruit of een zelfgemaakte gezonde snack aan te bieden en in de middag een koekje of snoepje. Wees daarnaast dan ook bewust van de drankjes die je geeft. Je schrikt ervan als je ziet hoeveel suikerklontjes er in een beker Fristi zitten!

Bento boxes

Een manier om ook de lunch van je kinderen gezond maar leuk te maken, is een bentobox! Oftewel: een creatieve lunch! Zo maak je de plakjes komkommer, stukjes fruit en broodjes kaas veel aantrekkelijker. Maak leuke fruitprikkers, boterhammen in verschillende vormen (koekvormpjes werken hier perfect voor!) of maak met je brood en beleg een leuk gezichtje. Er zijn speciale Bentoboxes met aparte vakjes, voor verschillende delen van de lunch. Makkelijk en echt heel erg leuk! Gegarandeerd een lach op het gezicht van je kind! Dat ziet er toch veel lekkerder uit dan een standaard broodje kaas? Daarom is het meteen al leuker om te eten.

Traktaties

Een hele moeilijke. Tegenwoordig werken scholen met fruitdagen (oftewel: geen snoep en koek mee naar school) en is het ook gewenst dat de verjaardagstraktaties gezond zijn. Geen zakjes chips of doosjes smarties dus! Wel even wat meer druk op mama’s schouders. Je wilt wel dat de traktatie ook echt een traktatie is! Hoe krijg je dat voor elkaar? Groenten en fruit traktaties zijn er genoeg te vinden! En waarom zou een traktatie per se iets moeten zijn wat eetbaar is? Een stuk speelgoed (Action of Aliexpress!) is net zo leuk en ze hebben er langer plezier van!

Maak gezond leuk!

Hoe leuker jij het maakt en hoe enthousiaster jij bent over gezonde voeding, hoe meer je kinderen het overnemen. Ga dus niet met lange tanden aan tafel zitten met je bordje broccoli, maar laat zien dat jij er ook van geniet! Vind je het nog steeds lastig om je je kinderen zover te krijgen dat ze gewoon hun vitamientjes eten? Is het elke dag weer een strijd tijdens het avondeten? Lees dan deze blog eens: 5 tips om je kinderen groenten te laten eten.

In the end is het belangrijk dat wij én onze kinderen een gezonde levensstijl te hebben. En daar kan soms best wat zoets bij zitten: Wees gewoon altijd bewust van wat er gegeten en gedronken wordt. Hoe gaat dat bij jullie thuis?

 

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close