TOP
Thuis / Lifestyle

Kinderen laten helpen in huis

Het zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn: kinderen die helpen in het huishouden. Nu hoeft het niet zo te zijn dat je als ouder op de bank kunt gaan zitten terwijl de kinderen alle meubels afnemen, maar een klein klusje op zijn tijd is nooit weg. Denk bijvoorbeeld aan het opruimen van het eigen speelgoed of de eigen kamer. Op welke leeftijd kun je kinderen laten helpen in het huishouden?

Mama of papa helpen in het huishouden

Er zijn verschillende gradaties in kinderen laten meehelpen in het huishouden. Van wasmiddel aangeven of stofdoeken pakken tot daadwerkelijk zelf ergens een doekje overheen halen. Wanneer je kinderen nog niet naar school gaan, zou je ze kunnen betrokken in het opruimen van speelgoed of boekjes. Aan het eind van de dag de kleding in de wasmand doen of helpen met de tafel dekken.

Oudere kinderen kun je vragen of ze hun was vast in de machine willen doen, de vaatwasser willen in- of uitruimen, de wc-rol vervangen wanneer ze zien dat deze leeg is op willen helpen met de boodschappen opruimen. Kleine taken die jezelf het huishouden iets makkelijker maken maar waar je direct je kinderen in betrekt. Tevens staat het samen klusjes doen in huis in het teken voor tijd voor jullie samen. Jullie spelen dan wel geen spelletje, dat kun je er wel van maken.

Klusjes doen voor een beloning

Eerder schreven we al dat je oudere kinderen extra zakgeld kunt geven voor klusjes die zij doen in huis. Met name voor kinderen ouder dan 10 jaar is dit een extra stimulans voor het verdienen van een extra zakcentje. Zorg ervoor dat de klusjes niet al hun vrije tijd opslokken. Een kind moet tenslotte ook kind kunnen zijn en kunnen spelen of leren.

Als je kind er interesse in toont, dan kun je af en toe eens oefenen met koken. Laat je kinderen helpen met het snijden van groenten of het bakken van vlees in de pan. Het afgieten van aardappels of pasta is een klusje dat je beter zelf kunt doen. Door de kinderen te betrekken bij het koken, laat je kinderen zien wat er daadwerkelijk in een pan gaat. Wedden dat een kind een zelf gesneden stuk groente lekkerder vindt dan iets wat mama zo op tafel zet?

Hoe zou jij kinderen willen laten meedenken en -werken in het huishouden?

Anne de Vries

Hi! Ik ben Anne en ik ben content creator voor Badschuim. Door mijn achtergrond als onderwijsassistent heb ik genoeg tips voor jou om creatief bezig te zijn met kinderen.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close