TOP
Kids

Klaar met de speen? Zo kom je er vanaf.

Veel kinderen zijn van jongs af aan gewend aan een fopspeentje. Vanaf de geboorte krijgen ze deze in de mond als troostmiddel en om ze te helpen wanneer ze zuigbehoefte hebben. Andere kinderen hoeven de speen absoluut niet en sabbelen liever op hun duim of vingers. Het is heerlijk als je kind stil wordt, wanneer je de speen geeft, maar op een gegeven moment willen veel ouders dat de speen weer uit het leven verdwijnt. Misschien omdat ze steeds kwijtraken, omdat je vaak uit bed moet ‘s nachts (“Mama, waar is mijn speentje?”) of gewoon omdat je vindt dat je kind nu oud genoeg is om zonder speentje te kunnen. Hoe boks je dat voor elkaar? Hoe krijg je je kind zover dat hij zijn geliefde speen opgeeft? Veel kinderen hebben er best moeite mee. Het is ook niet niks: het is wennen en dat doe je niet zo één, twee, drie. Daarom zijn hier een aantal tips om jou en je kind op weg te helpen naar dagen en nachten zonder speentje. 

Geleidelijk afbouwen

Voor de meeste kinderen zal het een schok zijn als de speen opeens weg wordt gehaald. Daarom is het fijner als je beetje bij beetje de speen meer weghaalt. Niet meer de hele dag de speen in, bijvoorbeeld. Alleen tijdens de slaapjes een speentje geven of zelfs alleen in de nacht.

Samen afscheid nemen

Hoe meer je je kind erbij betrekt om de speen weg te doen, hoe meer ze het zelf ook verwerken. Samen de speen in de prullenbak gooien is dan fijn. Laat je kind het zelf doen. Zwaaien, doei zeggen en bedanken voor de fijne tijd. Is de prullenbak niet genoeg? Dan kun je de speen ook samen “opsturen naar kindjes die de speen nodig hebben”. 

Leg het uit

Sowieso is het voor kinderen fijn om te weten waarom dingen gebeuren. En daar hoef je helemaal niet om te liegen. Misschien merk je dat de tandjes van je kind naar voren gaan staan en neem je daarom de speen weg. Leg het gewoon uit. Zeg dat het slecht voor de tanden is. Is de speen kapot? Dat is gevaarlijk, want dan kunnen er stukken in de keel komen. Ook dat kun je gerust vertellen. Ook dit helpt om te verwerken dat de speen er niet langer zal zijn voor troost. 

Het alternatief

De speen is geen wondermiddel. De zere knie gaat niet minder pijn doen als je je kind de speen geeft. Maar het is een troostmiddel en dat is best te vervangen. Een knuffelbeertje bijvoorbeeld, of gewoon een ouderwetse dikke knuffel en kus van mama. Want zeg nu zelf, die magische kusjes van mama helpen voor alles toch?

Houd vol

Moeilijk is het om vol te houden, wanneer je kind er heel erg veel verdriet van heeft dat de speen weg is. Maar geef niet op. Probeer je kind te troosten met jouw knuffels, kusjes of andere alternatieven. Het is een periode van ontwennen, die lastig is, maar ook daar slaan jullie je samen doorheen. Trek jij het echt niet? Vraag dan hulp (of spui gewoon even je frustraties) bij andere moeders en vriendinnen! Wie weet hebben zij nog fijne tips waar jij je voordeel mee kunt doen en makkelijker met je kind door deze periode heen komt. 

Heeft jouw kind lang zijn of haar fopspeentje gehad? Op welke manier nam jij samen met je kind afscheid van de speen?

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close