TOP
Thuis / Lifestyle

Kleuter heeft honger: IK WIL NU ETEN!

KLEUTER HONGER

Elke dag is het rond 16 uur hetzelfde liedje. Kleuter heeft trek, nee eigenlijk razende honger en laat dat horen: ‘IK WIL NU ETEN’. Met een felle en dwangmatige herhaling van die zin probeert kleuter zijn zin te krijgen. Pfff daar gaan we weer. Lees maar eens wat er dan allemaal gebeurt. 

Kleuter honger, wat is dat?

Ik wist eerst ook niet wat het was maar nu ik het elke dag meemaak, had ik deze fase liever overgeslagen: kleuter honger. Geen land is er met kleuter te bezeilen als het zo ver is. Trek nee MEGA honger heeft hij dan (waarschijnlijk door zijn groeispurt). Krijgt hij niet meteen eten dan gebeurt er het volgende:

– Alle kasten worden open getrokken. Kleuter is net een jachthond op zoek naar zijn prooi (lees eetbare dingen), hij kijkt nog net niet in de prullenbak ;).

– Hij vraagt, dramt schreeuwt dat hij NU ETEN WIL en blijft net zolang roepen, trekken, vervelen totdat er eten in zijn handen en mondje komen.

– Als kleuter iets heeft gekregen (ik snap echt wel dat er dan wat gegeten kan en mag worden, maar wel verantwoord dus groenten of fruit) dan is het binnen secondes verorberd: NOG MEER HONGER!!

– Uitleggen dat hij dan bij zijn lunch de boterham had moeten opeten heeft totaal geen zin. Voor dovemans oren die opvoedkundige opmerking van mij, waarom probeer ik dat eigenlijk. Kleuter is niet voor rede vatbaar. Kleuter heeft NU HONGER!

Even tussendoor: ik heb geleerd dat honger alleen bestaat in arme landen en dat er gezegd dient te worden: ik heb trek. Nou daar hoef ik helemaal niet mee aan te komen. Die boodschap komt echt niet aan.

– Je probeert nog een klein bakje met gezonde, rauwe groente. Niet teveel, anders eet kleuter straks niet. Je moet ook echt oppassen dat het andere eten niet van je aanrecht wordt gesnaaid. Soms moet je dat beschermen met je leven

Goed, kleuter is even rustig en in die tussen tijd heb jij met een hoop gekunstel snel het avondeten van kleuter klaar gemaakt. Hij kan dan ook eindelijk eten! En wat denk je: kleuter heeft niet zo’n trek meer!! Speelt een beetje met zijn eten. Maak je dan de opmerking: maar net had je zo’n honger, waar is die eetlust nu gebleven? kijkt kleuter me aan of hij vuur ziet branden. Dus worden er een paar pieter peuterige happen gedaan en dat was het dan. Er kan nog een klein toetje in en dat was het.

DAT DACHT JE!

Als kleuter naar bed gaat zegt hij: ik heb NOG honger, krijg ik nog wat eten?Daar zakt je huispak rok broek toch vanaf! Totaal tegen al opvoedkundige tips, boeken, adviezen in geef je kleuter toch nog wat eten, want we gaan hier niet met honger naar bed. Stel je voor: dadelijk slaapt hij ook nog niet, dat moeten we niet hebben! Ik wil wel rustig op de bank mijn favoriete serie kijken ;)!

Herken je dit nou ook? Ik hoor graag wat verhalen van lotgenoten, dus laat jouw verhaal achter onder dit bericht.

Ceciel van der Pas

Dit blog is geschreven door Ceciel, oprichter van het blog Badschuim en eigenaresse tot april 2017. In die tijd maakte zij blogs met DIY, knutsel ideeën en inspiratie voor creatieve ouders & kids. Ze was mevrouw Badschuim, een jongensmoeder van een lief draakje (meneertje Badschuim) en getrouwd met een kanjer (meneer Badschuim). Tegenwoordig heeft ze een ander bedrijfje : Ceciel Maakt - een creatief bedrijf voor (blog)tekst & foto's, creatieve workshops en het maken van ontwerpen (van o.a. krijtstifttekeningen, zie Etsy Shop Krijtstifttekening).Je kan haar tevens nog steeds volgen via Ceciel Maakt op Instagram en Ceciel Maakt op Pinterest . Via deze kanalen deelt ze nog steeds al haar creatieve uitspattingen.

«

»

6 COMMENTS
 • Josy
  9 jaar ago

  Wauw!! Het lijkt alsof ik mn eigen verhaal lees. En dan vooral dat van het avondeten. ….terwijl hij zo’n honger had…..ik dacht dat we de enige waren ;) hier ook niet echt een heel goede oplossing…ook wat kleins/gezonds, maar ben al snel bang dat ik teveel geef.

  • Ceciel
   9 jaar ago
   AUTHOR

   Daarom deel ik het zo graag Josy! We staan als ouders vaak allemaal voor dezelfde ‘struikel’ blokken dus ‘sharing is caring’! Maar ook hier heb ik nog niet de beste oplossing gevonden. Wat we nu voorlopig doen is dat hij gewoon al om half 5 zijn avondeten krijgt. Vroeg maar dan eet hij wel veel meer dan later op de avond. Dan maar niet gezellig samen eten. Het is vast een fase, zoals zoveel :)!

 • sofiemailt
  9 jaar ago

  Haha, gelukkig ben ik nog niet in die fase. Ik kan haar nog afschepen met een cracker (die ze niet zo heel lekker vind en maar half opeet).

  Wij moesten vroeger van onze ouders maar gewoon een boterham eten. Dus dan smeerde mijn broer soms nog vier boterhammen om vier uur ’s middags (was nogal een grote eter)

  Ik eet overigens voordat ze gaat slapen altijd fruit met haar, zodat ze niet met honger naar bed gaat. Dat is een beetje gebleven nadat we stopten met de papfles (waarmee ik haar als baby zo makkelijk een hele nacht liet slapen ;-))

  • Ceciel
   9 jaar ago
   AUTHOR

   Hoi Sofie, fijn om te horen dat het dus gewoon overal hetzelfde is! Ongeacht wat voor een fase je kindje dus zit.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close