TOP
Kids Praktisch Thuis / Lifestyle Wonen

Klussen met kinderen: zo pak je het aan

Soms ontkom je er niet aan: klussen met kinderen in de buurt. In eerste instantie klinkt het als een onhandige situatie, maar met de juiste aanpak kan dit best een leuke bezigheid worden. Het is natuurlijk wel afhankelijk van de leeftijd van je kind. Hoe ouder ze zijn, hoe beter ze je kunnen helpen. Dit is niet alleen gezellig, maar ook heel leerzaam!

Ga samen naar de bouwmarkt

Laten we ervan uitgaan dat je kind oud genoeg is om je te ‘helpen’ bij het klussen. Een kleine baby of dreumes kun je beter naar een oppas brengen. Maak er een gezellige middag van door samen naar de bouwmarkt te gaan. Schrijf alle benodigdheden op een papiertje en zoek hier eventueel afbeeldingen bij. Zo kun je in de winkel samen speuren naar de juiste spullen.

Laat ze kennis maken met gereedschap

Klussen gaat niet zonder gereedschap. Het is daarom belangrijk dat je je kind hier kennis mee laat maken. Vertel dat het gevaarlijke spullen zijn waar kinderen niet aan mogen komen. Geef ze hun eigen speelgoed gereedschapskist zodat ze op een veilige manier kunnen leren wat alles is. Koop daarnaast zelf elektrisch gereedschap van een goede kwaliteit. Hier kun je een klus sneller mee klaren. Kijk bijvoorbeeld eens naar het Makita gereedschap bij Mastertools.nl.

Leg uit wat je gaat doen

Leg bij elke klus uit wat je gaat doen. Op deze manier blijf je de aandacht vasthouden en zullen ze niet zo snel in de weg gaan lopen. Ze kunnen een klusje zelfs nadoen met hun eigen speelgoed gereedschap. Moet je tijdens een verbouwing echt iets gevaarlijks doen? Zorg er dan voor dat er iemand bij is om je kind goed in de gaten te houden.

Laat ze een makkelijke en veilige klus doen

Er zijn genoeg simpele klusjes die kinderen zelf kunnen doen. Denk aan het aangeven van schroefjes, opmeten van een plank of roeren van de verf. Geef ze het gevoel dat ze een geweldige klushulp zijn!

Klus samen met een extra volwassene

Bij een lange klusdag is het verstandig om met minimaal 2 volwassenen te werken. Zo krijgt het kind genoeg aandacht, maar is er ook tijd om de klus echt af te krijgen.

Maak er een spelletje van

Is je kind in eerste instantie niet enthousiast? Of is hij/zij heel snel verveeld? Dan kun je er ook een spelletje van maken. Zorg ervoor dat het veilig blijft en dat ze er uiteindelijk iets van kunnen leren.

Joanne Maalderink

Hi, ik ben Joanne! Een echte creatieveling die altijd op zoek is naar nieuwe inspiratie. Werkzaam als fashion stylist, model en blogger (onder andere op mijn eigen website www.makepeoplestare.nl). Ik ben gek op het creëren van mooie dingen in zowel beeld als tekst.

«

»

Close