TOP
DIY

Knutselen met krijtjes

Wellicht een vergeten stuk knutselmateriaal in de kast: wasco! Met krijtjes kun je ontzettend veel leuke dingen maken, dus tijd om ze er weer eens bij te pakken. In dit artikel vind je verschillende knutselwerkjes die je met krijtjes kunt maken. De perfecte besteding voor een donkere wintermiddag of voor in het weekend!

Krijtjesregen

Wellicht heb je hier wel eens filmpjes van voorbij zien komen op social media: een schilderij dat is gemaakt met wasco dat volledig gesmolten is. Ook zonder het filmpje is het gemakkelijk om een mooi schilderij te creëren met deze simpele uitleg. Je neemt een groot vel papier of een canvasdoek. Bovenaan de pagina plak je krijtjes met de punt naar beneden. Zorg ervoor dat alle papiertjes van de krijtjes af zijn. Onderaan de pagina maak je met zwart een figuur, dit kun je het beste doen met inkt of met verf.

Maak een poppetje, een persoon met een paraplu of een dier. Zodra de inkt of verf droog is, kun je je figuur afplakken met verftape. Zorg dat de randjes helemaal bedekt zijn. Vervolgens zet je het vel papier of het canvasdoek rechtop tegen de muur en zet je het doek op een oude krant. Een vel papier zou je met een plakbandje kunnen bevestigen aan de muur. Tenslotte neem je een föhn en verwarm je de puntjes van de krijtjes. De krijtjes smelten nu en zullen gaan druppelen naar beneden! Doordat je je figuur hebt afgeplakt, blijft je figuur mooi zwart! Zodra alle krijtjes naar wens naar beneden zijn gedruppeld, kun je de verftape loshalen. Je kunstwerk is klaar!

(bron afbeelding)

Krijtjesgolf

De vorige stappen zou je ook andersom kunnen uitvoeren. In plaats van de krijtjes die naar beneden druppelen, kun je door het canvas te draaien de krijtjes ook omhoog laten spetteren. In het voorbeeld zie je bijvoorbeeld hoe een olifant niest. Bij dit kunstwerk dien je eerst de krijtjes te verwijderen, voordat je het figuur opplakt.

(bron afbeelding)

Geometrische vormen

Vind je het leuk om een kunstwerk van de kinderen in huis op te hangen, maar zou je wel willen dat het werk iets kunstzinnigs heeft? Dan is dit ‘magische’ kunstwerkje wat voor jullie. Neem een groot canvas doek en plak met verftape verschillende vakken af. Doe dit kriskras door elkaar heen of maak zoals op het voorbeeld een strak lijnenspel. Vervolgens kun je aan de slag met krijtjes en een fohn. Leg een krijtje neer en houd het goed vast. Met een fohn laat je het krijtje smelten. Draai het canvas na ieder krijtje om de vlekken uit alle richtingen te laten beginnen. Na het smelten haal je het krijtje weer weg. Wanneer je klaar bent laat je het canvas drogen en kun je de verftape verwijderen.

(bron afbeelding)

Heb jij wel eens geknutseld met wasco?

Anne de Vries

Hi! Ik ben Anne en ik ben content creator voor Badschuim. Door mijn achtergrond als onderwijsassistent heb ik genoeg tips voor jou om creatief bezig te zijn met kinderen.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close