TOP
DIY

Knutselen met zoutdeeg

Wellicht heb je er wel eens van gehoord: zoutdeeg. Zoutdeeg is een mengsel om mee te kleien. Doordat het mengel is gemaakt van producten uit je keukenkastje, is het deeg zeer geschikt voor kinderen. Het maakt niet uit of ze er per ongeluk een hapje van nemen, wat nog wel eens kan gebeuren tijdens knutselen met kleintjes.

Ingrediënten voor zoutdeeg

Om zoutdeeg te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 500 gram witte bloem (let op: geen zelfrijzend meel)
  • 250 gram zout
  • 250 ml water
  • Eén eetlepel eetlepel olie

Je kunt zelf de hoeveelheid deeg maken die je wilt, let er op dat je de verhouding van 2 delen bloem op 1 deel zout en 1 deel water goed aanhoudt. Kneed het geheel goed door elkaar en zorg dat je een flinke en stevige bal deeg hebt. Plakt het deeg nog aan je handen? Voeg wat extra olie toe (maar niet teveel!), is het deeg wat droog? Kies voor een beetje extra water.

Wat je kunt doen met zoutdeeg

De toepassingen voor zoutdeeg zijn eindeloos. Wellicht is je oma binnenkort jarig, vier je vaderdag op korte termijn maar ook is het natuurlijk bijna kerst! Met zoutdeeg kun je ontzettend veel dingen maken, bijvoorbeeld:

  • Een hanger voor in de kerstboom. Gebruik je fantasie of koekvormpjes in de vorm van een ster of rondje. Rol een stuk zoutdeeg uit met je handen of een deegroller. Steek vervolgens een vormpje uit met een koekjessteker. Met een mesje kun je de hanger nog versieren. Zorg dat je bij de rand nog een gaatje maakt. Hier kun je uiteindelijk een touwtje of lintje doorheen halen om de hanger op te hangen. Maak het gaatje niet te dicht op de rand. Dit kan gaan scheuren!
  • Maak een kaarsenstandaard van zoutdeeg. Neem een flinke bal zoutdeeg in je handen en kneed er een mooi figuur van. Maak bijvoorbeeld een grote ster, een huisje, een vierkant of een mooie bol. Het is belangrijk dat het figuur goed stevig op tafel ligt zodra je klaar bent en het niet meer wiebelt. Voor je het zoutdeeg gaat afwerken in de oven, neem je eerst een kaarsje. Dit kan een waxinelicht zijn of juist een dinerkaars. Steek deze in je vorm op de plek waar je de kaars straks wilt hebben en draai deze een paar keer goed rond. Haal de kaars uit het vormpje en je bent klaar.

Als je een figuur hebt gemaakt met zoutdeeg kun je je figuur net zo versieren als je zelf wilt. Bijvoorbeeld met glitters of met verf! Dit kun je ook doen wanneer je figuur is afgebakken (dat is de volgende stap). Glitters zoals grovere sterretjes kunnen verbranden in de oven, plak deze pas later op. Ook een leuke tip: kneed glitter alvast door het ‘beslag’ heen!.

Zoutdeeg kleuren op natuurlijke wijze

In de vorige stap kon je al lezen hoe je van je zoutdeeg een schitterende bedoeling kunt maken. Je zoutdeeg kun je ook kleuren zonder verf! Dit doe je door een kruid uit je keukenkastje vast door het beslag heen te mengen. Denk bijvoorbeeld aan kaneel voor bruin deeg, leuk voor wanneer je ‘gingerbread-mannetjes’ wilt kleien voor in de kerstboom. Ook kun je met paprikapoeder je deeg rood kleuren en voor geel kies je kerrie. Experimenteer er op los!

Zoutdeeg afbakken

Als je klaar bent met het maken van je figuren van zoutdeeg, is het nog tijd om je zoutdeeg af te bakken. Je wilt niet dat je figuur zacht blijft. Verwarm de oven voor op 100 graden en zorg voor een bakplaat bekleed met bakpapier. Als de oven heet is schuif je je figuren op de bakplaat in de oven. Je gaat je figuren van zoutdeeg laten drogen in de oven. Afhankelijk van de dikte van je vormpje zoutdeeg zet je de timer op één, twee of drie uur. Een dun vormpje is in een uur vaak wel helemaal droog, een wat dikker figuur duurt ongeveer twee uur en een flinke bol zoutdeeg kan tot drie uur duren. Voel voorzichtig af en toe of je zoutdeeg al hard geworden is en of je figuur niet verband.

Heb jij wel eens geknutseld met zoutdeeg?

(bron afbeelding)

Anne de Vries

Hi! Ik ben Anne en ik ben content creator voor Badschuim. Door mijn achtergrond als onderwijsassistent heb ik genoeg tips voor jou om creatief bezig te zijn met kinderen.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close