TOP
Koken met minder zout
Koken

Koken met minder zout

Met deze tips worden jouw minder gezouten maaltijden, niet flauwer èn toch gezonder.Zout is van vitaal belang voor het menselijk leven. Het mineraal is belangrijk voor de waterhuishouding, de structuur van de botten en zelfs voor de hormoonbalans. Te veel zout is niet alleen ongezond, het kan zelfs gevaarlijk zijn. Daarom laten we je hier enkele alternatieven zien.

Hoeveel zout is toegestaan?

Het voedingscentrum beveelt aan om niet meer dan zes gram zout per dag te gebruiken. Het werkelijke verbruik in Nederland is echter veel hoger. Een groot deel van het door de Nederlanders geconsumeerde zout is afkomstig van kant-en-klaarmaaltijden en de zogehete pakjes en zakjes maaltijden, waar de smaak nauwelijks tot niet merkbaar is. Daarom consumeren veel mensen meer dan tien gram zout per dag via hun dieet. In sommige Europese landen bestaan er grenswaarden voor de toevoeging van zout in voedingsmiddelen, maar dit is helaas nog niet in geheel Europa het geval.

Te veel zout & gezondheid

Een overmatige zoutinname kan leiden tot een hoge bloeddruk. Mensen die hier meer vatbaar voor zijn, moeten daarom voorzichtig zijn met wat ze consumeren. In Finland werd al in 1979 gewaarschuwd voor deze risicofactor van zout. Dit was een van de redenen waarom het sterftecijfer door hartaanvallen sindsdien met 80% is gedaald. Tegelijkertijd daalde het zoutverbruik met 30%.

Koken zonder zout: is dat mogelijk?

Dat is zeker mogelijk, wanneer je de juiste kruiden en specerijen toevoegt. Dit ebook legt alles uit wat je moet weten over kruiden en specerijen. Door het gebruik van verschillende kruiden, specerijen en bereidingswijzen, worden gerechten zonder zout eenvoudig. En als je nog steeds een snuifje wilt, kun je ervoor kiezen om zout te minderen en dit met andere kruiden aan te vullen.

Groenten en vlees:

Naast dat je vlees en groenten kan grillen, bakken of gratineren is stomen ook goede optie. De “stoofpot” verliest minder natuurlijke aroma’s dan de andere bereidingswijzen. En hierdoor, is er aanzienlijk minder behoefte aan kruiden. Als alternatief kan het voedsel ook in een snelkookpan worden bereid om nog meer vitaminen te bewaren.

Koken zonder zout - vlees

Salade:

Salade maakt het voor fijnproevers bijzonder gemakkelijk om het zonder zout te stellen. Het is ongelooflijk gemakkelijk om het gebruik van zout te vermijden met zelfgemaakte kruidenmengsels. De gemengde mengsels vervangen de dressing, die rijk is aan zout en calorieën. Enkele goede kruiden om te testen zijn basilicum, peterselie, knoflook, oregano, bieslook, dille, daslook of waterkers.

Vis:

Vis is zo licht als salades. De zoute vis past perfect bij dille, peper of chilipeper. Wees wel heel voorzichtig zijn met de chilipepers, tenzij je van heel pittig eten houdt.

In het algemeen:

Je zou minder kant-en-klare en/of pakjes en zakjes maaltijden moeten eten. Het grootste deel van het zout wordt niet opgenomen in verse vis of salades, maar in eindproducten. Een goed begin is om geen kant-en-klare maaltijden te gebruiken en zelf creatief en vers te koken.

Bron uitgelichte afbeelding:
© „Jason Tuinstra“ / unsplash

«

»

Close