TOP
DIY

Leren vingerhaken knopen doe je zo

Iets wat wij waarschijnlijk als kind zelf hebben gedaan, is fantastisch om door te geven aan onze eigen kinderen. Kan je de uren die je op het schoolplein hebt doorgebracht met touwtjes om te vingerhaken en scoubidous knopen. In dit artikel lees je hoe opnieuw hoe je moet vingerhaken en ook hoe je dit dus kunt doorgeven aan je kinderen. Handig!

Vingerhaken

Vingerhaken is een methode die vaak wordt toegepast voor het knopen van vriendschapsarmbandjes. Een vriendschapsarmbandje heeft de regel dat je dit maakt voor een vriend of vriendin en deze persoon ‘moet’ het armbandje zo lang dragen als dat het vanzelf afbreekt. Deze armbandjes zijn ook ontzettend leuk voor jezelf. Dus aan de slag! Er zijn meerdere manieren om te knopen, maar in dit artikel beschrijven we de meest simpele manier. Wat je nodig hebt? Wol, katoen of een ander fijn draad. Wol zou makkelijk kunnen gaan rafelen en jeuken, maar geeft wel een mooi effect. Katoen is een echte aanrader wanneer je langdurig plezier wilt van je armband. Je kunt de armband knopen in diverse diktes, waardoor je steeds een ander effect krijt.

Neem minimaal één touwtje dat drie keer om je pols past. Op deze manier heb je altijd genoeg touw. Wil je je armbandje dikker? Neem dan meerdere touwtjes die om je pols passen. Het mooiste effect krijg je door meerdere kleuren te gebruiken. Maak ongeveer op 5 centimeter vanaf het begin een knoopje met alle touwtjes bij elkaar. Vervolgens begin je met het vingerhaken. Dat doe je zo:

 • Wikkel alle touwtjes om je vinger in een beweging. Gebruik hiervoor de wijsvinger van de hand die niet je schrijfhand is. Zo gebruik je je schrijfhand om te knopen.
 • Doe dit nog een keer. Haal je setje touwtjes nog een keer over je vinger en zorg dat de touwtjes voor de touwtjes liggen die je vorige keer hebt gewikkeld om je vinger. Nu ga je het eerste setje touwtjes, over het tweede setje halen. En trek aan, aan het langste koord. De eerste keer zit dit nog een beetje gek. Maar herhaal direct de vorige stap:
  • Wikkel de touwtjes om je vinger.
  • Haal de achterste (‘oudste’) towutjes naar voren.
  • Trek het langste koord aan.
  • Herhaal!
 • Zo ga je door tot het einde van het touw. Als het goed is heb je nu een mooie knoop gemaakt. Aan de ene kant ziet de armband eruit als een vlecht, aan de andere kant als een ander knoopwerk.
 • Sluit af met wederom een knoop en je armband je af!

Heb jij vroeger veel gevingerhaakt? Of ken je andere methoden?

Anne de Vries

Hi! Ik ben Anne en ik ben content creator voor Badschuim. Door mijn achtergrond als onderwijsassistent heb ik genoeg tips voor jou om creatief bezig te zijn met kinderen.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close