TOP
DIY Easy Peasy DIY Feest Hebbedingetjes Koekie eitje traktatie tips Om weg te geven

Leuk voor feestjes of braderieën: zelf een grabbelton maken

De grabbelton is voor de meeste kinderen een super spannend spelletje. Ze zijn vreselijk nieuwsgierig wat er allemaal in verborgen zit. Dat maakt de grabbelton ook heel geschikt voor bijvoorbeeld een kinderfeestje, want de kinderen kunnen er uren zoet mee zijn. En ook op een markt of braderie doet een grabbelton het doorgaans heel goed. Wil jij zelf een grabbelton maken? Zo doe je dat!

Zelf een grabbelton maken: de ton

Een grabbelton is traditioneel een eenvoudige kartonnen ton. Maar dat hoeft helemaal niet! Je kunt ook op allerlei andere manieren een grabbelton maken. Wat leuke ideeën:

 • Een mooi versierde doos
 • Een wasmand
 • Een houten kist
 • Een lege ballenbak
 • Een badkuip of speciekuip
 • Een open regenton

Natuurlijk geldt voor kinderen: hoe groter hoe beter! Op een markt kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een enorme bak, zodat de kinderen echt een poosje moeten zoeken voordat ze een cadeautje te pakken hebben. En op een kinderfeestje kun je er een soort hindernisbaan van maken.

Vulmateriaal voor de grabbelton

In een grabbelton wordt vulmateriaal gedaan. Zo voorkom je dat de kinderen meteen een cadeautje kunnen pakken. Als je zelf een grabbelton maakt, kun je verschillende materialen gebruiken. Dit is handig vulmateriaal:

 • Verpakkingsmateriaal, zoals piepschuim brokjes
 • Propjes papier, bijvoorbeeld van oude kranten
 • Zaagsel of ander luchtig strooimateriaal
 • Ballen uit een ballenbak (alleen voor een grote grabbelton)
 • Raffia of stro

Het vulmateriaal kan van alles zijn, zolang het maar veel volume heeft. Het vult de grabbelton en maakt de cadeautjes onzichtbaar, zodat de kinderen moeten voelen waar de cadeautjes zijn. 

Cadeautjes voor in de grabbelton

De cadeautjes voor in de grabbelton moeten natuurlijk wel leuk zijn. Als spelletje op je  kinderfeestje kun je er bijvoorbeeld traktaties in doen, of een kleinigheidje. Bij een braderie of markt wordt ervoor betaald om te mogen grabbelen. Daarom moeten er dan alleen goede speeltjes in zitten en geen afgedankte of kapotte spulletjes. Je kunt heel veel kleine cadeautjes vinden bij de speelgoedwinkel. Er zijn ook sites die speciaal een gedeelte hebben met kleine spulletjes voor de grabbelton, zoals Lobbes.  Zo vind je hele leuke kleine cadeautjes die ideaal zijn voor in de grabbelton.

Een grabbelton is prachtig speelgoed voor kinderen. Ze kunnen zich er lang mee vermaken en het is bovendien erg spannend! Het is wel belangrijk dat je zorgt dat een kind altijd prijs heeft. En heb je cadeautjes die echt typisch voor jongens of meisjes zijn? Dan kun je dat beter op de buitenkant schrijven om teleurstelling te voorkomen. Nu weet je hoe je zelf een mooie grabbelton kunt maken.

Judith

Mijn naam is Judith, flexibele tekstschrijver en thuiswerker. Daarmee combineer ik mijn werk met het zorgen voor onze stoere dochter Esther, een kleine boef! Ik ben dol op het schrijven van allerlei soorten teksten over de meest uiteenlopende onderwerpen. Dat houdt het werk uitdagend en creatief. Ik heb twee websites in beheer: www.mamasopinternet.nl en www.meer-weten-over-eten.nl. Daarmee kan ik werken aan mijn twee grootste passies, namelijk alles over mama-zijn en over lekker en gezond eten!

«

»

Close