TOP
DIY

Leuke YouTuber-kanalen voor kinderen

Je kinderen even een half uurtje achter een iPad of laptop een filmpje laten kijken. Goed idee? Misschien ben je er geen voorstander van, maar eerlijk is eerlijk: het is wel dé manier om eventjes je handen vrij te hebben om te koken, de was te doen of even wat voor werk. Deze YouTube-kanalen zijn geschikt voor kinderen! Zo kun je je kinderen gerust bij een filmpje achterlaten die geschikt is voor hun eigen leeftijd.

YouTube voor 0 tot 4 jaar

Echte YouTube-kanalen voor de allerkleinsten zijn er niet met een ‘vlogger’. Wel vind je op het kanaal Baby TV allerlei filmpjes voor kleine kinderen. De filmpjes duren ongeveer 2 tot 3 minuten en dat is precies genoeg voor vermaak van een jonger kindje.

YouTube voor 4 tot 8 jaar

Iets oudere kinderen vinden hun favoriete tv-programma’s ook op YouTube. Vraag naar het favoriete programma van je kind en je kunt het zo vinden op YouTube. Ook leuk voor deze leeftijdscategorie zijn de filmpjes van Meisje Djamila (een Nederlands meisje, wonend in Amerika, dat in filmpjes proefjes en experimenten doet zodat je dat zelf thuis niet meer hoeft te doen) en Bibi (een Nederlands meisje dat filmpjes maakt over slijm maken en andere DIY’s thuis uitvoert.

YouTube voor 8 tot 12 jaar

Voor de kinderen in de leeftijdscategorie 8 tot 12 jaar, vind je op YouTube video’s van Enzo Knol (een Nederlands jongen die avonturen beleefd met vrienden), maar ook de video’s van Stuk TV (drie jongens die opdrachten van kijkers uitvoeren, zoals overnachten in een verlaten hotel, de woonkamer van hun moeder ombouwen tot kinderboerderij en een race van A naar B maken).

YouTube voor 12 jaar en ouder

Vanaf deze leeftijd kan een kind zelf in gaan schatten welke filmpjes ze leuk vinden. YouTube staat vol met video’s over beauty, make-up, reisjes, opdrachten uitvoeren. Welke leeftijd je kinderen ook hebben: probeer wel een oogje in het zeil te houden. Er zijn YouTubers die spreken met grof taalgebruik in hun video’s of die zo’n extravagant leven leiden dat het niet te koppelen is aan de realiteit. Het is belangrijk dat je kinderen kijken naar filmpjes van mensen aan wie ze zich kunnen spiegelen. Doordat YouTubers veel laten zien van hun dagelijks leven, komt het leven van de YouTubers dus ook heel dichtbij. Maak met je kind bespreekbaar wat hij of zij kijkt, waarom hij of zij die filmpjes kijkt en leg ook uit dat sommige dingen zo geknipt en geplakt zijn dat alles heel leuk lijkt of dat dingen die sommige YouTubers doen niet normaal zijn (bijvoorbeeld een hele luxe auto kopen, drie keer op vakantie gaan in een maand of elke week een shoplog).

Het gedrag van je kind op YouTube monitoren? Dat kan door de geschiedenis van YouTube te bekijken. Controleer je kind niet, maar weet wel waar hij of zij naar kijkt.

Anne de Vries

Hi! Ik ben Anne en ik ben content creator voor Badschuim. Door mijn achtergrond als onderwijsassistent heb ik genoeg tips voor jou om creatief bezig te zijn met kinderen.

«

»

1 COMMENT
  • dediydiva
    6 jaar ago

    Enzo Knol is leuk voor kinderen, maar ik merk dat zijn grove taalgebruik al snel overgenomen wordt… Liever heb ik dan dat ze naar Meisje Djamila kijken: ze heeft een aparte stem, maar is wel netjes en heeft leuke DIY’s

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close