TOP
Boeken Kids

Lezen, lezen, lezen

Er wordt vaak gezegd dat lezen en voorlezen voor een kind echt belangrijk is. Maar welke boeken kun je nu je kind al voorschotelen? En vanaf welke leeftijd begin je hiermee? Welke boeken zijn populair en lopen parallel met de leefwereld van je kindje?

Vormen, kleuren en contrasten

Eigenlijk kun je vanaf de geboorte van je kleine al beginnen met ‘lezen’. In de eerste zes maanden van zijn leven is het namelijk belangrijk voor een kindje om allerlei kleuren, vormen, contrasten en structuren te leren. Babyboekjes zijn hier op ingesteld. Zo heb je boekjes met dikke bladzijden vol met vormen in verschillende kleuren, voelboekjes en boekjes om lekker aan te sabbelen. Zo leert je kindje al een heleboel, zonder dat je veel zelf hoeft te doen. Lekker in de box met een boekje, dat is al heel goed!

Voorlezen 

Er zijn talloze boekjes die je aan je dreumes, peuter en kleuter kunt voorlezen. Hele bekende boekjes zijn bijvoorbeeld de boekjes uit de Bobbi-serie en de Nijntjes-boeken. Ook is het nog steeds (ook al is het al zo oud) heel leuk om samen Jip en Janneke te lezen. Samen op de bank, knus tegen elkaar aan met een stapel boekjes. In veel van deze boekjes zie je herkenbare dingen. Dingen die je kind dagelijks ziet en doet. Eten, drinken, spelen, al deze dingen komen terug in de boekjes. En hoe ouder je kindje wordt, hoe meer je kunt uitbreiden in serieboekjes, want je kind gaat steeds meer nieuwe dingen leren en daarover lezen geeft ook rust. Gaat je kind boodschappen doen, naar het kinderdagverblijf of naar de kinderboerderij? Dat is allemaal terug te vinden in de boekjes van Bobbi! 

Leren door te lezen

Je kindje leert ook door samen te lezen. Of door zelf te lezen. Want samen lezen geeft een basis voor het zelf lezen en door dit samen te doen, ook leerzame boekjes over letters en cijfers bijvoorbeeld, help je je kindje al een eind op weg. Op een gegeven moment zul je steeds vaker horen: “Kijk mama, een acht! Kijk mama, de f van fiets en de p van papa!” 

Boekjes die hierop focussen kun je heel goedkoop bij de Action vinden, maar je kunt ook de kringloop afstruinen voor tweedehands boekjes, want tja…kapot gaan ze toch. Ze blijven niet altijd mooi en nieuw, dus waarom zou je er bakken geld aan uitgeven als het goedkoper kan?

Zelf lezen

Als je kindje eenmaal in groep drie zit, is het tijd om zelf te beginnen met lezen. Misschien kan je kindje het al, maar veelal begint het rond een jaar of zes of zeven. Boekjes met AVI Start zijn ideaal om mee te beginnen. Ze worden ook op school gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Tim en Pim
  • Ik ga lezen
  • Kijk eens, ik lees!
  • Ik lees al
  • Kas bijt de zon
  • Raar haar
  • Feest in het bos
  • Kom in de hut

En waarom zou je dit niet samen kunnen doen? Samen op de bank. Luister eens hoe je kindje leest. En weet hij of zij een woord niet? Dan kun je helpen of samen het woord spellen, om je kind er zo zelf achter te laten komen welk woord het is en hoe je het moet uitspreken. Heerlijk toch, om zo samen (leerzaam, knus en gezellig) bezig te zijn?

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close