TOP
Zwanger

Makkelijke tips tegen zwangerschapsmisselijkheid

Wat kun je toch beroerd zijn tijdens je zwangerschap. Men noemt het ochtendmisselijkheid, maar voor velen is het toch echt veel meer dan alleen de ochtend. De hele dag door. Sommigen hebben er zoveel last van, dat ze geen eten of drinken meer binnen kunnen houden. Die mensen zijn wellicht bekend met de term HG en kunnen maar zo in het ziekenhuis belanden vanwege bloed overgeven, ondervoeding, een te kleine baby en uitdroging. Absoluut geen pretje. Het vraagt veel rust van je, want het meeste wat je zou willen doen, maakt je alleen maar nog meer misselijk. Maar afgezien van de mensen die last hebben van HG, zijn er genoeg zwangeren die te kampen hebben met veel overgeven, niet veel kunnen eten omdat alles tegenstaat en constant misselijk zijn. Wat kun je daar nu tegen doen? Is er iets wat de misselijkheid verlicht? 

Gemberthee voor de theeleut

Het is niet ieders cup of tea, maar gember (en vooral dan gemberthee) is erg goed om te proberen als je misselijk bent. Je kunt bijvoorbeeld een pot thee zetten en gewoon gedurende de dag steeds een kopje nemen. Koud of warm, dat maakt niet uit: gember is een super goed en ook gezond middel wat kan helpen tegen jouw misselijkheid!

Geen theeleut? Probeer dan eens iets anders met gember! Gemberjam, gember uit een potje of gembersnoepjes: het werkt echt! 

Vanillevla

Misschien zijn het de suikers, misschien de zuivel op zich, maar vanillevla wordt veel gegeten om misselijkheid tegen te gaan. Gewoon een schaaltje vla zo midden op de dag, misschien voor het slapen gaan of juist als ontbijt of tussendoortje. Als het voor jou werkt, maakt het je niet uit hoe laat het is: gewoon lekker naar binnen lepelen!

 

Crackers of toastjes

Veel zwangeren kennen het wel: meteen bij het wakker worden een toastje of een cracker naar binnen schuiven, want vaak begint de misselijkheid al bij het opstaan. Voordat je je bed uitkomt, kun je dus al gauw wat eten om het ergste te voorkomen. Gewoon zonder beleg (of als dat niet helpt: een laagje appelstroop erop) en dan pas uit bed komen. En die kruimels in bed? Die nemen we maar even voor lief!

Prik!

Als alle bovenstaande tips niet helpen, is het misschien een idee om koolzuurhoudende drank te drinken. En daar hoeft helemaal geen suiker in te zitten, het hoeft helemaal geen cola te zijn. Gewoon spa rood is al goed! Helemaal als je net iets gegeten hebt, kan het erg helpen om misselijkheid te voorkomen of te minderen. Drink niet meteen een heel flesje van een halve liter leeg, maar houd het bij een glaasje of kopje. Anders voel je je gauw heel erg vol en dat voelt ook niet fijn. 

Kleine beetjes de hele dag door

Probeer zoveel mogelijk de hele dag door kleine beetjes te eten en te drinken. Een schaaltje vla, een kopje thee, een crackertje, een koekje of wat fruit. Probeer alle maaltijden klein te houden. Ga dus niet lekker los met het avondeten, want dan heb je grote kans dat je erna flink beroerd wordt! Ga voor lichte maaltijden, in plaats van hele heftige zware maaltijden. Je kunt een groot bord boerenkool dus beter vermijden. Ga liever voor een stukje kip met groenten. Eet met mate aardappels. Kies voor (bruine of zilvervlies) rijst om je maaltijd licht en voedzaam te houden. 

Wat helpt jou als je misselijk bent?

 

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close