TOP
Gezondheid

Manieren om goed in slaap te vallen

Slapen. We hebben het allemaal nodig. En wat is er vervelender dan naar bed gaan en klaarwakker naar het plafond staren? Je gaat niet naar bed om je hele leven te overdenken en al je to-do lijstjes na te lopen. Je wilt je ogen dichtdoen en wegdromen. Maar wat nu als dat niet lukt? Wat nu als je met regelmaat slaapproblemen hebt? Wat kun je doen om tóch lekker in slaap te vallen? 

Overdag

Ja…Het begint eigenlijk al overdag. Het is echt nodig dat je overdag genoeg ontspanning hebt. Neem even pauze, drink een kop koffie. Zonder ontspanning en pauzes ga je maar door en dat betekent ook vaak dat je hersenen in overdrive gaan. En alle spanning en alle indrukken van de dag komen eruit als je dan uiteindelijk wel rust neemt: op bed. Als je wel je rust hebt gepakt overdag, verwerk je je dag dus al op die momenten en is je hoofd niet zo vol en druk zodra je naar bed gaat.

Stop met draaien

Hoe vaak blijven we niet liggen tot we hopelijk in slaap vallen? Frustrerend, wanneer dit niet werkt. Uren lig je dan wakker. Elke minuut zie je langs komen. Stop met draaien en woelen en stap uit bed. Ga naar beneden en drink een kopje thee, lees een boek of bereid vast iets voor voor de volgende dag. Smeer je brood, vulde lunchtrommels van je gezinsleden. Luister even naar muziek of neem een douche. 

Tik tak…tik tak…

Vreselijk, elk uur voorbij zien komen. Als je hondsmoe bent en je kunt niet slapen. Meer frustratie als je ziet dat het maar later en later wordt. Wat is dan een goed idee? Zet de klokweg. Trek de stekker uit je wekker. Kijk niet naar de tijd, want het geeft alleen maar spanning. Maak het het slapen geen must. Bedenk je dat het heus wel komt. Ontspan en denk aan iets waar je blij van wordt. Een reisbestemming, je grootste dromen, een plek op de wereld waar je tot rust komt. 

Vermijd blauw licht

Blauw licht? Ja! We zijn zo geneigd om tot het slapen gaan, op onze telefoon te scrollen, doelloos op het internet te surfen op de computer of video’s te kijken op de tablet. Totaal niet handig voor je hoofd, want je ontspant er niet van.Het zijn allemaal prikkels, die je niet kunt gebruiken als je snel en fijn in slaap wilt vallen, zodra je op bed gaat liggen. Als je écht tot laat op de avond je schermpjes nodig hebt, installeer dan liever een filter, zodat je niet constant in het blauwe licht zit te staren. Een rood licht filter, een zwart wit filter. Het is echt beter voor je rust!

Meditatie

Dit is echt een manier om niet alleen je lichaam, maar ook je geest tot rust te brengen. Om even je volledige aandacht te richten op rust. Er zijn veel verschillende podcasts, maar ook oefening-apps te vinden, die je hierin kunnen helpen. Het enige wat jij hoeft te doen is te gaan liggen, luisteren en de oefening doen. Vaak wordt de focus gelegd op je ademhaling. We ademen namelijk vaak verkeerd, waardoor ontspannen al moeilijker gaat. Als je je ademhaling onder controle hebt, kun je je ontspannen en ga je goed voorbereid naar bed toe.

Hoe zorg jij ervoor dat je goed kunt slapen?

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close