TOP
DIY Praktisch Thuis / Lifestyle

Meest voorkomende oorzaken van stroomstoring in huis

Stroomstoring is erg vervelend. Je ontdekt pas hoe afhankelijk je van stroom bent, als je het niet meer hebt. Ineens kun je de waterkoker niet meer gebruiken, werkt de tv niet meer en heb je geen internet meer. Soms ligt de oorzaak van stroomstoring buiten je huis. Bijvoorbeeld als je energieleverancier een storing heeft. Maar veel vaker ligt de oorzaak binnen je huis en moet je het zelf oplossen. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van stroomstoring in huis.

1. Weerstanden in de meterkast

In de groepenkast wordt gewerkt met weerstanden. Wordt de weerstand te hoog, dan slaat de stop eruit. Deze veiligheidsmaatregel heeft een nadeel: soms gaat er een weerstand uit zonder duidelijke reden. Daarom is dit het eerste dat je checkt. Bij een oude meterkast kun je de stop vervangen, bij een moderne meterkast zet je de switch opnieuw aan.

2. Kortsluiting

Heb je de stop vervangen of de switch omgezet en slaat de stop er meteen weer uit? Dan is er waarschijnlijk kortsluiting in een apparaat dat op deze groep zit. Kijk welke apparaten op deze stop zijn aangesloten en test ze indien mogelijk op een andere stop. Zo ontdek je welk apparaat kortsluiting veroorzaakt. Natuurlijk is het handig om eerst te bedenken welk apparaat het meest logisch is. Na een verhuizing is het meestal de wasmachine, omdat die vaak verkeerd wordt vervoerd.

3. Aardlekschakelaar

Is er sprake van kortsluiting en wordt de weerstand erg hoog? Dan slaat ook de aardlekschakelaar eruit. Je hebt dan in het hele huis geen stroom meer. De aardlekschakelaar is erg belangrijk. Je moet dus altijd meteen uitzoeken welk apparaat kortsluiting veroorzaakt. Zet je hem weer aan zonder dit te controleren, dan kan het voorkomen dat een apparaat problemen blijft geven en zelfs brand veroorzaakt.

4. Defecte stoppen / aardlek

De groepenkast kan kapot gaan. Zo kunnen stoppen kapot gaan en door een fout in de groepenkast telkens eruit worden geslagen. Dat kan ook gebeuren met de aardlekschakelaar. In dat geval moet je de hele groepenkast vervangen. Een verouderde groepenkast kun je dan meteen moderniseren. Check de site van Elektrobode.nl met groepenkasten, zodat je ze met elkaar kunt vergelijken.

5. Blikseminslag

Soms slaat de stroom af door een blikseminslag. Het is dan de vraag of er iets beschadigd is en of dit gemakkelijk te herstellen is. Wacht na blikseminslag altijd totdat de bui ruimschoots voorbij is en controleer dan of je weer stroom hebt. Check in de groepenkast de stoppen en de aardlekschakelaar. Werkt de stroom nog steeds niet? Dan bel je met je energiebedrijf.

6. Stroom van zonnepanelen

Het gebeurt zelden, maar heel soms krijg je een stroomstoring door je zonnepanelen. Er wordt stroom teruggeleverd aan het net, maar soms gaat er iets mis. Je kunt dit niet zelf oplossen! Als je de stekker uit de omvormer haalt, kan deze oververhit raken omdat de zonnepanelen nog steeds stroom leveren. Pas ’s avonds, als er geen energie meer wordt opgewekt, kun je de stekker losmaken en kijken of dit invloed heeft op je stroom.

7. Storing in de installatie

Een laatste storing die soms voorkomt is een algemene storing in de installatie. Je kunt dan geen duidelijke oorzaak ontdekken. In dat geval is het verstandig een monteur te bellen. Hij weet de oorzaak meestal snel te vinden en op te lossen.

Stroomstoringen zijn niet helemaal te voorkomen. Maar je kunt wel wat dingen doen om de kans te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan een goede bliksemafleider op je dak. Verder kun je verouderde apparaten vervangen, omdat die een grotere kans geven op kortsluiting. Het spreekt voor zich dat je apparaten droog houdt en geen beschadigde apparaten gebruikt. Zo kun je de kans op stroomstoring beperken. En als het toch gebeurt, weet je nu wat je kunt doen om het op te lossen!

Judith

Mijn naam is Judith, flexibele tekstschrijver en thuiswerker. Daarmee combineer ik mijn werk met het zorgen voor onze stoere dochter Esther, een kleine boef! Ik ben dol op het schrijven van allerlei soorten teksten over de meest uiteenlopende onderwerpen. Dat houdt het werk uitdagend en creatief. Ik heb twee websites in beheer: www.mamasopinternet.nl en www.meer-weten-over-eten.nl. Daarmee kan ik werken aan mijn twee grootste passies, namelijk alles over mama-zijn en over lekker en gezond eten!

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close