TOP
Mijn kind weet het beter: echt wel, echt niet. Zo gaat het de hele dag. Maar het is wel ergens goed voor: lees het hier!
Thuis / Lifestyle

Echt wel mama! – mijn kind weet het beter!

Oei, zijn we nu al zo snel in die fase aangekomen. De hele dag door hoor ik het: ‘Echt wel mama, echt niet mama’ hij weet het altijd beter en hij is pas net 5! Jammer, ik kan hem niets meer wijs maken, maar soms gaat hij echt te ver. Op deze leeftijd kun je nog niet ALLES beter weten!

Mijn kind weet het beter!

Het is toch niet te geloven maar vanaf 5 jaar weten ze het allemaal beter. Nou ja, mijn kind en wel een maand voordat hij 5 werd. Het kwam uit het niets en het is (helaas?) gebleven. Je hoeft maar met een stelling aan te komen of hij ontkent het met: ‘echt NIET’! En wanneer ik zeker weet dat het niet zo is, dan weet hij het zeker van wel: ‘echt WEL mama’! Wat is dat toch allemaal, dat stellige, waar komt dat toch vandaan?

Aangezien ik zelf geen pedagogische database heb, ben ik maar eens gaan googelen. En wel op: ‘kind van 5 weet het beter’. Ha! Want zo is het gewoon. Wat denk je dat daar dan uit kwam… alleen maar tips om beter te eten of met onhandelbare kinderen om te gaan. Niet echt wat ik zocht. Ik ben toch echt niet de enige die hier mee kampt? Kom op zeg. Ik kan me nog herinneren dat ik zelf in die fase kwam (en af en toe zelf nog zit ;) ). Maar goed, een verder zoektocht naar ‘ontwikkeling kind 5 jaar’ bracht me ook niet veel verder op dit onderwerp. Ik ben wel volledig op de hoogte van b.v. de motorische ontwikkeling, dat ze tussen 5 en 6 jaar op de top zijn van hun creativiteit ( ojee, mijn kast puilt nu al uit van allerlei creatieve uitspattingen) en wat er allemaal komt kijken bij het 2e jaar in de kleuterklas. Maar een echt antwoord heb ik toch niet gevonden.

Dus ben ik mezelf maar eens te raden te gaan. En, zoals ik het zelf heb kunnen analyseren, ben ik tot de conclusie gekomen dat het een fase is waarin hij zichzelf wil laten zien en horen. Laten weten dat hij ook dingen weet, heeft geleerd en kan laten horen. Dat hij een eigen mening heeft ontwikkeld en het dus gewoon niet overal mee eens wil en kan zijn. Ook al klopt dat niet altijd helemaal, maar wat maakt het ook uit! Hij mag dat zeggen, als hij dat wilt en hij dat denkt. En als ik er zo langer over na denk, vind ik het een prachtige ontwikkeling. Wij kunnen en mogen hier zeggen wat we willen en dat is iets om te koesteren. Dat kan niet overal maar hier gelukkig wel. Natuurlijk zullen we deze drang naar vrije meningsuiting af en toe een beetje in moeten perken. Want om nu maar te tolereren dat je overal maar lekker aan je piemel mag friemelen of over praten (heb je dat blogbericht gemist? Zonde, je leest het hier!) dat gaat net iets te ver. Maar een mooie ontwikkeling is het wel. Daarnaast ga ik er soms lekker in mee en voel me dan ook weer lekker een kind. Hoezo? Nou, ken je die woordenwisseling van vroeger nog: ‘echt wel, echt niet, echt wel, echt niet……..’ die hebben we hier regelmatig! En die eindigt niet met een ruzie maar vaak met gestoei en gegiechel. Zo leuk, eigenlijk. Dus laat mijn ventje zich maar heerlijk verder ontwikkelen. Wij doen lekker ook mee met een lach!

Hebben jullie dat thuis nu ook of zijn wij de enige?

Zoek je nog meer leuke en herkenbare dagelijkse beslommeringen. Kijk dan eens hier voor nog meer lifestyle!

Ceciel van der Pas

Dit blog is geschreven door Ceciel, oprichter van het blog Badschuim en eigenaresse tot april 2017. In die tijd maakte zij blogs met DIY, knutsel ideeën en inspiratie voor creatieve ouders & kids. Ze was mevrouw Badschuim, een jongensmoeder van een lief draakje (meneertje Badschuim) en getrouwd met een kanjer (meneer Badschuim). Tegenwoordig heeft ze een ander bedrijfje : Ceciel Maakt - een creatief bedrijf voor (blog)tekst & foto's, creatieve workshops en het maken van ontwerpen (van o.a. krijtstifttekeningen, zie Etsy Shop Krijtstifttekening).Je kan haar tevens nog steeds volgen via Ceciel Maakt op Instagram en Ceciel Maakt op Pinterest . Via deze kanalen deelt ze nog steeds al haar creatieve uitspattingen.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close