TOP
DIY

Naam punniken voor aan de muur

Misschien heb je het al eens voorbij zien komen via social media: gepunnikte namen bij iemand aan de muur. Zal ik een geheimpje verklappen? Dit zelf maken is veel makkelijker dan je denkt! Je hebt niet veel nodig en binnen een handomdraai maak je een leuke hanger voor aan de muur of voor op bijvoorbeeld de deur van de kinderkamer. Het leukste is nog dat kinderen zelf kunnen helpen en het grootste gedeelte van dit werkje zelf kunnen maken!

Wat heb je nodig?

 • Katoenen garen
 • Een punnikpop of -machine
 • IJzerdraad

Wat ga je doen?

Heel simpel. Je zet je kind aan het werk (haha), je geeft hem of haar een punnikpop of -machine in een kleur naar keuze. Punniken is een ontzettend leuk klusje en laat een kind zelfstandig, geconcentreerd en precies aan het werk gaan. Met punniken werk je gelijk aan je fijne motoriek an als het beter gaat kun je zelfs ondertussen een filmpje kijken op YouTube of tv. Een punnikpop koop je trouwens bij speelgoedwinkels of via bijvoorbeeld Bol.com.

IJzerdraad maten

Ondertussen kan jij vast een stuk ijzerdraad afknippen. Zorg ervoor dat je ijzerdraad gebruikt dat makkelijk buigt en goed in model blijft wanneer je het hebt gebogen. Hoeveel ijzerdraad je nodig hebt is afhankelijk van de lengte van de naam (of het woord) dat je wilt maken. Ook speelt de grootte van de letters mee. het beste kun je het ijzerdraad vast buigen in de naam of het woord wat je wilt maken en daar het gepunnikte koord langs te leggen. Zo meet je precies of je genoeg hebt. Punnik altijd een beetje meer en knip net wat meer ijzerdraad af, zo kom je nooit te kort. Afknippen is makkelijker dan ‘bij’knippen.

Hecht het punnikkoord af. Dit doe je door het koord af te knippen en het touw van de haakjes van de punnikpop af te halen. Trek je koord zachtjes door de pop heen en haal het losse touw door alle vier de lusjes van het punniktouw. Trek het strak aan en je punnikkoord is afgehecht.

Punnikkoord om ijzerdraad wikkelen

Nu is het tijd om je punnikkoord om het ijzerdraad te rijgen. Het punnikkoord heeft een kleine opening in het midden en daar kan het ijzerdraad doorheen. Pas op de scherpe randen, maar in principe kun je dit prima met je kind samen doen. Rijg het punnikkoord tot het eind van het ijzerdraad. Vervolgens kun je het woord naar keuze gaan buigen.

Je naam buigen doe je het beste met schoolletters. Deze letters zitten aan elkaar verbonden en dat is ook zo met je ijzerdraad. Losse letters zijn niet echt makkelijk te buigen! Wanneer je tevreden bent, kun je aan de achterkant van je woord, een touwtje knopen. Doe dit op de hoogste punten van je letter. Als je links en rechts een touwtje knoopt, dan kun je je naam ophangen aan een spijkertje.

Heb jij wel eens iets gemaakt van een punnikkoord?

(bron afbeelding)

Anne de Vries

Hi! Ik ben Anne en ik ben content creator voor Badschuim. Door mijn achtergrond als onderwijsassistent heb ik genoeg tips voor jou om creatief bezig te zijn met kinderen.

«

»

2 COMMENTS
 • Liese
  11 maanden ago

  Hoi!
  Ik krijg mijn naam niet mooi strak. Heb je een idee hoe ik dit kan verkrijgen? Nu ziet het er wat rommelig uit.

 • Ilse
  2 jaar ago

  Echt leuk ! Oh heb gelijk zin om er ook mee aan de gang te gaan. .ik vroeg me af hoe dik t ijzerdraad is wat je gebruikt heb.
  Met vriendelijke groetjes
  Ilse

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close