TOP
Kids Praktisch

Narcisme-epidemie: heb jij een narcist in de familie?

Al enkele decennia spreken wetenschappers over een ‘narcisme-epidemie’. Het blijkt namelijk dat steeds meer mensen als narcist worden herkend. Bovendien zijn er ook steeds meer mensen die niet echt een narcist zijn, maar wel verschillende narcistische trekjes hebben. Maar hoe komt dat eigenlijk? En heb jij een narcist in de familie?

Waar komt de narcisme-epidemie vandaan?

Dat narcisme steeds vaker voor lijkt te komen heeft drie oorzaken.

  • Narcisme wordt tegenwoordig sneller herkend, waardoor het lijkt alsof er meer gevallen zijn. Er zijn waarschijnlijk wel meer gevallen, maar de groei is niet extreem.
  • Narcisme wordt gelinkt aan individualisme: als iedereen voor zichzelf leeft versterkt dat het egocentrisch denken.
  • Narcisme wordt gelinkt met emotionele verwaarlozing. Vooral de laatste decennia hebben ouders minder aandacht en tijd voor hun kinderen en worden kinderen vaker naar de opvang of BSO gebracht.

De narcisme-epidemie lijkt dus een combinatie van meerdere problemen te zijn. Het is echter geen gewoon verschijnsel: gelukkig is narcisme nog steeds een vrij zeldzame aandoening, die wordt gezien als psychische ziekte.

Een narcist in de familie herkennen

Een narcist herkennen kan best lastig zijn. Want wat is een narcist eigenlijk? Als je eerlijk naar de kenmerken van een narcist kijkt, zie je dat je ook wel wat punten bij jezelf herkend. Gelukkig betekent dat doorgaans niet dat jijzelf een narcist bent. Eigenlijk moet je je veel meer zorgen maken als je echt niets bij jezelf herkent! Dit zijn typische narcistische trekjes:

  • Een narcist lijkt heel charmant, maar als je hem goed leert kennen ontdek je dat dat tegenvalt. Hij blijft aardig zolang jij doet wat hij graag wil. Spreek je hem tegen of ben je het niet met hem eens, dan wordt hij een stuk lastiger in de omgang.
  • Een narcist wordt graag zelf gevleid. Hij heeft er echter geen moeite mee anderen te kwetsen of te beledigen, als dat ervoor zorgt dat hij zich beter voelt. Een narcist heeft geen inlevingsvermogen en heeft alleen medelijden met zichzelf, niet met anderen.
  • Een narcist weet niet van zichzelf dat hij een narcist is. In zijn hoofd is hij het toppunt van perfectie. Volgens hemzelf doet hij niets verkeerd en is zijn oplossing altijd de juiste. Hoort hij een goed idee van een ander, dan claimt hij het moeiteloos als zijn eigen idee. Gaat het mis, dan wat het natuurlijk niet zijn idee!
  • Een narcist kan zich wel schamen, maar alleen om wat hem wordt aangedaan. Hij schaamt zich nooit over zijn eigen gedrag, want hij gelooft niet dat hij weleens wat verkeerd doet. Hij kan het wel toegeven, maar dat doet hij dan vooral om ‘van het gezeur af te zijn’.

Hoe ga je om met een narcist in de familie?

Omgaan met een echte narcist is heel erg moeilijk. Hij is er namelijk heel slecht in om langdurige relaties goed te onderhouden. Na een tijdje moet alles van één kant komen. Bovendien hebben narcisten de neiging om steeds verder te gaan en meer van je te vragen. Toch kun je wel met wat trucjes goed omgaan met een narcist. Allereerst is het belangrijk dat je je grenzen aangeeft. Dat kan als effect hebben dat de narcist in eerste instantie erg boos op je wordt of je niet meer wil spreken. De kans is echter groot dat dat na een tijdje wel weer bijtrekt, als hij merkt dat je niet reageert op zijn gedrag. Je kunt de narcist ook redelijk goed sturen door op zijn gevoel van eigendunk te spelen. Wil jij graag dat jouw idee wordt uitgevoerd? Dan speel je het zo dat het zijn eigen idee lijkt. Zo kun je meestal een redelijk eind komen in het omgaan met een narcist, al blijft het lastig en onvoorspelbaar.

Het gedrag van een narcist is moeilijk te voorspelen. De ene keer reageert hij vrolijk en sportief, de volgende keer kun je worden afgesnauwd. Het is vooral afhankelijk van zijn humeur hoe gevoelig hij is. Toch kun je er, mits er voldoende afstand is, vrij goed mee omgaan als je weet hoe dat moet. Nog een laatste advies. In dit artikel spreken we over de narcist als een ‘hij’. Inderdaad zijn er meer mannen dan vrouwen die narcist zijn, maar toch moeten we voor de volledigheid melden dat er ook vrouwen zijn die deze aandoening kunnen hebben. Heb jij een narcist in de familie?

Judith

Mijn naam is Judith, flexibele tekstschrijver en thuiswerker. Daarmee combineer ik mijn werk met het zorgen voor onze stoere dochter Esther, een kleine boef! Ik ben dol op het schrijven van allerlei soorten teksten over de meest uiteenlopende onderwerpen. Dat houdt het werk uitdagend en creatief. Ik heb twee websites in beheer: www.mamasopinternet.nl en www.meer-weten-over-eten.nl. Daarmee kan ik werken aan mijn twee grootste passies, namelijk alles over mama-zijn en over lekker en gezond eten!

«

»

Close