TOP
Kids Mama

“Nee! Jij bent een stomme mama!”

“Nee!” Als je een peuter in huis hebt, hoor je dit woordje geheid vaker dan één keer per dag. Peuters hebben er een handje van om zich flink te verzetten tegen alles wat moet van papa en mama. Men noemt het niet voor niks de peuterpuberteit of in het Engels: Terror Two’s. Twee is nee, toch? De leeftijd waarop kinderen niks willen wat hen opgelegd wordt. En dat kan dan ook nog gepaard gaan met brutaal gedrag waar je u tegen zegt. Misschien denk je wel: waar haalt mijn kind het vandaan? De wijze woorden, de manier waarop hij of zij schopt tegen alles wat maar met ouderlijk gezag te maken heeft. Tja…Waar halen ze het eigenlijk vandaan?

Spiegeltje spiegeltje…

Iets waar we vaak totaal niet bij nadenken, maar wat echt de hele dag gebeurt is spiegelgedrag. Kinderen zien bij papa en mama hoe die zich gedragen, hoe ze tegen hen spreken (corrigerend bijvoorbeeld) en nemen dat klakkeloos over. Dus het is ook niet gek als je op een gegeven moment hoort uit de mond van je kind: “En nu stoppen met zeuren, mama.” Even sta je met grote ogen te kijken, maar bedenk dan: Dat is iets wat mijn kind vaker heeft gehoord van mij en dat wordt overgenomen. Misschien heeft je kind nog niet ten volle door wat het betekent, maar grappig genoeg wordt het vaak wel in de goede situaties gebruikt! Let dus op met wat je zegt. Wil je niet dat je kind vloekt of scheldt? Zorg er dan zeker voor dat je zelf ook een net taalgebruik hebt, want als papa en mama vloeken en schelden, dan is het voor je kind makkelijk: dan mag ik het ook!

Leeftijdsgenootjes

Als je kind naar het kinderdagverblijf gaat of naar school, zul je gauw grote veranderingen zien in het gedrag van je kind. Misschien was je zoon of dochter nog verlegen voordat het tijd was voor het dagverblijf of voor school, maar de aanwezigheid van leeftijdsgenootjes doet ontzettend veel met je kind. Ook daar geldt: spiegeltje spiegeltje…Alles wat ze horen, wordt gekopieerd. Dus als je woorden, zinnen en opmerkingen hoort thuis, die je niet kent en waarvan je zeker bent dat het niet bij jou vandaan komt: grote kans dat ze het van vriendjes of vriendinnetjes hebben gehoord. 

Schermpjes in huis

Het gebruik van filmpjes en TV in huis is ons niet vreemd meer tegenwoordig, Kinderen weten op jonge leeftijd al wel hoe leuk het is om lekker lui op de bank een filmpje te kijken op Youtube of Netflix. Het is heel gewoon om met het hele gezin TV te kijken. Maar houd wel in gedachten dat het ook invloed heeft op het gedrag van je peuter! Alles wat gezien wordt op de schermpjes (denk aan Bing, Peppa Pig, brandweerman Sam, enzovoorts) wordt overgenomen door je kind. Dus als Peppa tegendraads is, wordt dat gedrag ook opgeslagen bij jouw kind en is het mogelijk dat datzelfde gedrag er eens uit komt. Al is het maar de toon, een woord of een gezichtsuitdrukking: alles wat je kind ziet heeft invloed op hem of haar en kan dus ook invloed hebben op het gedrag. 

Heb jij peuterpubers in huis? En merk je dat er gedrag van anderen, van jullie als ouders, leeftijdsgenootjes of film karakters wordt overgenomen? Wat doe je hieraan en hoe ga je hiermee om?

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close