TOP
Grote of kleine tegels
Wonen

Nieuwe tegels in de badkamer? Dit moet je weten!

Als je de badkamer wilt opknappen, kies je meestal ook voor nieuwe badkamer tegels. De tegels geven de ruimte kleur, sfeer en ze bepalen de uitstraling. Maar waar moet je op letten als je nieuwe tegels wilt in de badkamer? Dit moet je weten!

1. Verschil tussen wand- en vloertegels

Er zijn twee soorten badkamer tegels: wand- en vloertegels. Wandtegels zijn vrij dun en ze zijn heel vaak glad afgewerkt. Ze zijn wat lichter van gewicht dan vloertegels, waardoor ze gemakkelijker te plaatsen zijn op een verticale wand. Je kunt wandtegels niet als vloertegel gebruiken: ze zijn te dun en te glad. Naast wandtegels zijn er vloertegels: een stuk dikker en bovendien zijn ze minder glad. De meeste vloertegels hebben een licht reliëf of ze zijn wel egaal maar niet glad. Dit is bedoeld om ongelukken te voorkomen op natte tegels. Vloertegels zijn zwaarder dan muurtegels en ze kunnen zonder problemen zwaar belast worden. Naast deze typen tegels zijn er ook nog vloer-en-wandtegels. Die zijn geschikt voor zowel de vloer als de wand. Ze worden niet glad (ideaal voor een kindvriendelijke badkamer dus) en ze hebben alle voordelen van vloertegels en wandtegels.

 • Vloertegels kun je wel gebruiken als wandtegels, al zijn ze soms iets lastiger te plaatsen. Ze zijn niet glad, vrij dik en zwaar belastbaar
 • Wandtegels kun je niet gebruiken als vloertegels. Ze zijn glad, vrij dun, niet belastbaar en doorgaans gemakkelijk te plaatsen
 • Vloer-en-wandtegels kun je gebruiken voor zowel de vloer als de wand

2. Grote of kleine tegels?

Nieuwe tegels in de badkamer Dit moet je weten!

Vroeger was een standaard maat 15×20 of 20×30 cm. Tegenwoordig zijn er nog veel grotere tegels mogelijk in de badkamer. Zo is 30×60 of 60×60 een vrij normale maat geworden. De keus die je maakt is afhankelijk van je wensen.

 • Grote tegels maken de ruimte rustiger en ruimer dan kleine tegels
 • Grote tegels zijn sneller te plaatsen, maar kleine tegels zijn beter handelbaar
 • Met kleine tegels kun je eenvoudiger kleurcombinaties maken

3. Het berekenen van de hoeveelheid tegels die je nodig hebt

Als je tegels gaat bestellen, wil je liever niet een heleboel tegels overhouden. Maar nog vervelender is wanneer je tegels tekort komt. De kleur van tegels kan per pak en levering afwijken, dus moet je in één keer voldoende bestellen. Dat doe je zo:

 • Meet de lengte en breedte van de muur of de vloer die je wilt betegelen
 • Bereken zo het oppervlak dat je wilt betegelen
 • Ga je de tegels niet in verband plaatsen, bereken dan ongeveer 10% snijverlies
 • Plaats je de tegels in halfsteensverband of wildverband, bereken dan ongeveer 20% snijverlies
 • Kijk naar de uitkomst van je som. Ga dan na per welke hoeveelheid de tegels geleverd worden (vaak per pak). Rond altijd naar boven af, want je hebt beter iets over dan een tekort
 • Maak eventueel een afspraak met de leverancier dat je pakken die compleet overgebleven zijn mag retourneren

Nieuwe tegels plaatsen in de badkamer is een flinke klus. Dat begint al bij het uitzoeken van de tegels die je graag wilt (laten) plaatsen. Je krijgt soms uiteenlopende adviezen van mensen. Toch is het uiteindelijk niet zo moeilijk om te kiezen, zolang je maar weet welke zaken belangrijk zijn. Als je rekening houdt met deze drie punten, komt het helemaal goed met de tegels in jouw badkamer.

«

»

Close