TOP
Oud & Nieuw Praktisch

Nieuwe voornemens: hoe doe je dat?

Nieuwe voornemens. We hebben ze elk jaar weer. We stellen ons voor dat we dit jaar toch echt anders gaan inrichten. Minder ongezond eten, meer sporten, meer aandacht voor de kinderen en creatief bezig zijn. We willen beginnen met een nieuwe opleiding of besluiten hard te gaan werken om promotie te maken. We willen afvallen, meer klusjes in huis zelf doen en misschien zelfs een moestuin beginnen. En voor hoeveel mensen is het aan het einde van het jaar weer een teleurstelling, als je terugkijkt naar wat je er echt van terecht hebt gebracht? Hoe vaak laten we ons werk aan deze voornemens niet versloffen en denken we er liever niet meer aan? In veel gevallen komt dit ook doordat we onze voornemens te groots maken. We leggen de lat te hoog en willen er te streng mee bezig zijn, waardoor er geen flexibiliteit mogelijk is en we na één foutje stoppen. We hebben het verpest en doorgaan zie je niet meer zitten. Waarom doen we dat toch? Waarom moeten we met grote stappen snel thuis zijn? Kleine stapjes zullen je veel verder helpen. Daarom is hier een lijstje van manieren om je voornemens voor dit jaar ook echt haalbaar te maken.

Specificatie

Het is belangrijk dat je je doel echt specifiek maakt. “Gewicht verliezen” of “Harder werken”, “Meer studeren” is zo vaag, dat het juist onduidelijkheid schept. Daarom kun je beter voornemens opschrijven, die echt laten zien wat het uiteindelijke doel is. “Vier kilo verliezen in een half jaar”, “Elke avond de lessen voor de volgende dag voorbereiden” of “Elke dag twee uur studeren en huiswerk maken” geeft al een beter beeld en geeft ook aan wat jij van jezelf verwacht in een bepaalde periode van tijd. 

Babystapjes

 Probeer niet te grote doelen te stellen, omdat het voor veel mensen juist dan een te grote berg wordt om te beklimmen, waardoor je sneller opgeeft. Als je echt een groot doel hebt, kun je het beter verdelen in meerdere kleine subdoelen, zodat je ook hierin weer meer duidelijkheid hebt en in kleine stapjes werkt. Dit geeft meteen een gevoel van succes. 

Overwinning

Je hebt succes nodig om constant weer gemotiveerd te worden. Daarom zijn subdoelen juist zo fijn. Je krijgt bij elke kleine overwinning een boost, wat je moed geeft om door te gaan. Heb je maar één groot doel? Dan heb je op de hele weg naar dat doel geen succes gevoelens, wat juist demotiverend kan werken. Vier daarom elke overwinning. Dat hoeft maar een schouderklopje te zijn, een welverdiend momentje voor jezelf met een kopje thee. Een pauze, een taartje of nieuwe kleding of sieraden, als je het wat grootser wilt vieren. 

Hulp van je omgeving

We hebben vaak de neiging om onze voornemens maar voor onszelf te houden, want als we falen, weet niemand dat, behalve wij zelf. Maar wat we dan vergeten is dat juist je omgeving je zo kan ondersteunen en helpen bij het halen van je doelen. Ze kunnen je er dagelijks naar vragen, hulp bieden en er zijn als je een overwinning wilt vieren. Samen. Jouw geluk is niet alleen voor jou belangrijk, maar ook voor je familie en vrienden. Mensen die jou dierbaar zijn. Deel je toekomstplannen en vraag of anderen willen helpen en steunen. 

Wat zijn jouw voornemens dit jaar? En hoe ga je het aanpakken?

 

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close