TOP
Kids

Op naar het kinderdagverblijf!

Wat een verandering kan het zijn voor jou en je kindje als het tijdperk van het kinderdagverblijf aanbreekt! Van hele dagen samen zijn, moet je opeens beiden schakelen naar dagen zonder elkaar. Misschien omdat je moet werken of gewoon omdat je als moeder hier en daar gewoon een dagje rust nodig hebt, om bij te komen. Het is best wel intensief, vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week, zorg dragen voor je kinderen. Daarbij komt dan nog dat het huishouden op je wacht, de boodschappen, het avondeten en allerlei afspraken. Naar de dokter, naar het consultatiebureau…Misschien speeldates zelfs. Dan is het echt niet overbodig om zo nu en dan een dagje even rust te houden. Iets voor jezelf doen, zonder dat je rekening moet houden met de kinderen en hun middagslaapje, humeur, iedereen de auto in en uit helpen…Gewoon even ergens een kopje koffie drinken met een vriendin of zonder afleiding een dag door het huis heen met de poetsdoek. Maar ook voor je kind is dit een nieuwe en spannende periode. Hoe bereid je je kind er nu goed op voor en wat kan je kind verwachten op het kinderdagverblijf?

Voorbereiden

Je kunt natuurlijk al een poosje met regelmaat vertellen over wat er komen gaat. Lekker een dagje met andere kindjes spelen, zonder mama. Zorg ervoor dat je zelf enthousiast bent, want dat haalt de spanning rondom deze nieuwe periode wat weg. Als mama het leuk vindt, zal het vast ook echt leuk zijn toch? Ook als je een afspraak maakt om het één en ander te bespreken, formulieren in te vullen en kennis te maken, is het fijn om je kind mee te nemen. Zo ziet hij of zij meteen waar het allemaal gaat gebeuren en is de ruimte straks niet meer zo eng of nieuw.

Wat kan je kind verwachten?

Het ligt er natuurlijk aan hoe oud je kindje is en in welke groep ze worden ingedeeld, maar op het kinderdagverblijf wordt vooral lekker samen gespeeld. In de speelzaal met al het speelgoed, maar ook buiten met de fietsjes, tractors, de zandbak en glijbaan. Daarnaast knutselen de leidsters graag met de kinderen over verschillende thema’s. Vader- of moederdag, verjaardagen, over het lichaam, dieren en nog veel meer. Zo leert je kind ook heel veel, elke keer weer. Tegenstellingen zoals groot en klein, vormen, kleuren, cijfers en letters! Er wordt gezongen, muziek geluisterd en gedanst. Op deze manier krijgt je kind al een beetje een idee van hoe het nu allemaal gaat straks, op school, maar alles is nog vrijblijvend. 

Het kan in het begin best lastig zijn voor jou, maar ook voor je kind, om hier opeens aan te beginnen. Het afscheid kan zwaar vallen. Opeens gaat mama weg, en je kleine hummel moet leren zich veilig te voelen zonder mama. Dat is niet niks, maar als kinderen door krijgen hoe leuk het is om met andere kinderen samen te spelen en steeds weer van alles te leren, wordt het al gauw makkelijker. Na een poosje krijgt mama nog een snelle kus en weg is kindlief! Dan is het elke keer weer uitkijken naar een dagje kinderdagverblijf. Dan is het voor jou als moeder ook makkelijker om naar je werk te gaan of even een dagje thuis voor jezelf te nemen. 

Overweeg jij je kind naar het kinderdagverblijf te brengen?

Ineke

Hoi! Mijn naam is Ineke, ik ben 26 jaar oud en mama van een lieve, vrolijke dreumes: Rosemarijn. Sinds december 2018 houd ik een eigen blog bij, wat ik ontzettend gaaf vind om te doen. Daarnaast ben ik thuis-mama en ben ik bezig met een online studie. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren over de meest uitlopende onderwerpen en heb er altijd van gedroomd er ooit mijn werk van te maken. Als je meer van mij wilt lezen, kun je dat doen op mijn blog: www.thestoutjournal.com Daar kan je van alles lezen over onder andere moederschap, lifestyle, gezondheid en voeding en over mijn gezinnetje!

«

»

Close