Hoe je het ook went of keert, het is onvermijdelijk dat technologie steeds een grotere rol gaat nemen in onze maatschappij. Niet iedereen is hier even blij mee, vooral niet omdat de technologie ook zijn stempel op de opvoeding van kinderen drukt. Jonge kinderen die de hele dag aan hun smartphone geplakt zitten, of zich uren vermaken met de speciaal aangeschafte ‘gezins-tablet’ zijn vaker de regel dan de uitzondering. Het is niet altijd gemakkelijk om afspraken te maken met je kind over het gebruik van deze gadgets, want tot op welke hoogte is al die technologie gezond? En wat mogen andere kinderen? Hieronder vind je tips om jouw kind op een verantwoordelijke manier op te voeden in dit technologische tijdperk.
Samen spelen
Betrap jij jezelf er weleens op dat je op een doordeweekse avond iets te veel achter je OnePlus 5 hoesje verstopt zit? En papa is ook verdiept in zijn tablet, dus de kids kunnen natuurlijk niet achterblijven.. Niet helemaal het juiste voorbeeld en vooral superongezellig! Gelukkig kunnen jullie ook met z’n allen een spelletje doen: op de Wii of een andere spelcomputer zijn er genoeg spelletjes te bedenken die je met het hele gezin kunt spelen. Het kan waarschijnlijk niet tippen aan een ouderwets potje mens-erger-je-niet of Monopoly, maar het levert gegarandeerd plezier op voor het hele gezin!
Don’t fight it
Je kind krijgt op allerlei plaatsen te maken met technologie: bij vriendjes of vriendinnetjes thuis, bij de buren en zelfs op school zijn de futuristische gadgets niet meer weg te denken. Smartphones en tablets thuis compleet verbieden zal daarom alleen tot een hoop discussie en onenigheid leiden, maar verder niets opleveren. Maak duidelijke afspraken over het gebruik van deze apparaten. Je kunt je kids de tijd die ze op een smartphone of tablet mogen besteden op een leuke manier laten ‘verdienen’: creëer een puntensysteem waarbij ze punten kunnen verdienen door mee te helpen met klusjes in huis. De vaat doen, tafeldekken, de kattenbak schoonmaken of de was opvouwen zijn allemaal kleine klusjes waarmee ze punten kunnen verzamelen. Houd de score bij op een zelfgemaakte lijst of een whiteboard die je duidelijk in het zicht hangt. Zodra je kinderen het spelelement inzien zullen ze er vanzelf meer plezier in krijgen! Bovendien weet je zeker dat ze het moment waarop ze hun GSM hoesje weer mogen openslaan des te meer gaan waarderen.
Op stap
Steeds meer musea maken gebruik van technologie in de vorm van smartphones om de kinderen op een vernieuwende manier kennis te laten maken met verschillende onderwerpen. Een dagje naar een museum is dus alles behalve saai! Je kunt de eigen tech21 hoesjes mooi dicht laten zitten en jullie beleven alles op een originele en interactieve manier. Het leuke hiervan is bovendien dat het vrij goedkoop is: via allerlei veilingsites kun je de toegangskaartjes voor heel weinig geld in huis halen!
Educatief met technologie
Bij de term ‘gamen’ zijn we al snel geneigd om te denken aan gewelddadige oorlogsspelletjes of een simpel racespel. Gelukkig zijn er ook genoeg spellen waar je kind daadwerkelijk iets van op kan steken! Er zijn ontzettend veel educatieve en tegelijkertijd leuke apps beschikbaar, waarmee kinderen spelenderwijs oefeningen maken. Deze apps zijn er voor alle verschillende leerniveaus. Vanaf het leren van de eerste letters tot het maken van ingewikkelde rekensommen: de mogelijkheden zijn eindeloos. Wanneer je kind moeite heeft met een bepaald onderdeel of een bepaald vak is dit een ideale manier om te oefenen. De app maakt het voor jouw kind namelijk een stuk aantrekkelijker om zich in een ‘moeilijk’ onderwerp te verdiepen en hij of zij krijgt overal direct feedback op. Deze moderne vorm van bijles is dus lang nog niet zo’n gek idee!
Welke rol spelen technologische apparaten bij de opvoeding van jouw kind?
what do you think?